Amnesty: Afghanistans regering nægter nødhjælp til fordrevne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En halv million afghanere er lige nu fordrevne i deres eget land, og Amnesty International kalder den humanitære situation for den værste i 10 år. Samtidig modarbejder regeringen nødhjælpen.

En halv million afghanere er lige nu fordrevne og Amnesty International kalder den humanitære situation for den værste i 10 år. Samtidig modarbejder den afghanske regering nødhjælpsarbejderne i landet.

Det skriver organisationen i en ny rapport torsdag, rapporterer DR online.

Rapporten, der er baseret på tre års forskning, fortæller, at mange af de fordrevne lever på sultegrænsen under kummerlige forhold i slumbyer.

– Vi står over for en kæmpe humanitær krise, siger generalsekretær i Amnesty International Danmark, Trine Christensen.

Alene rundt om hovedstaden Kabul bor der i følge Amnesty 35.000 flygtninge i 30 slumbyer. Og hver dag kommer omkring 400 nye flygtninge til.

– Jeg ved ikke hvilket problem, jeg skal nævne. Manglende skolegang, arbejdsløshed, ikke at have et ordentligt sted at bo, mad, sundhed, når mine børn bliver syge, og jeg skal betale for lægen…det er alt, der er et problem, fortæller Fatima, der er flygtning og bor i en slumby ved Kabul.

Mange af flygtningene fortæller, at de kun er i stand til at give deres børn et enkelt måltid om dagen.

– Myndighederne tillader ikke, at vi graver brønde til vand i lejrene. De tillader ikke, at vi opbygger medicinske enheder. De tillader ikke, at vi bygger faciliteter til undervisning, fortæller Trine Christensen, som håber, at det internationale samfund vil lægge et større pres på regeringen i Afghanistan, så den tillader den nødvendige nødhjælp.

Krigen i Afghanistan begyndte den 7. oktober 2001, da USA angreb Taliban-styret som en reaktion på terrorangrebet den 11. september i New York.

De civile tab i krigen er svære at fastslå. Men overslag går på, at mellem 10.000-20.000 civile har mistet livet.