Amnesty: Arrestationen af Saddam et skridt mod retfærdighed

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

“Amnesty hilser arrestationen af Saddam Hussein velkommen. Iraks tidligere diktator er anklaget for alvorlige overgreb på menneskerettighederne, herunder krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Tusindvis af ofre for årtiers grusomme overgreb fortjener, at Saddam Hussein nu endelig skal stå til ansvar for sine forbrydelser”.

Sådan siger generalsekrertær Lars Normann Jørgensen i Amnesty Danmark i en pressemeddelelse mandag. Han fortsætter:

– Saddam Hussein skal som alle andre sikres en retsforfølgelse i overensstemmelse med internationale standarder. Det indebærer bl.a. forbud mod tortur eller mishandling og retten til en retfærdig retssag, uden brug af dødsstraf.

– Men hvis retssagen skal danne fundament for en fredelig samfundsudvikling, er det vigtigt, at det irakiske folk har tillid til, at retssagen er retfærdig, og at de føler et medejerskab til processen. Derfor bør retssagen så vidt muligt finde sted i Irak med juridisk bistand fra internationale eksperter.

Generalsekretæren lægger til:

– På grund af alvoren og omfanget af de forbrydelser, som Saddam Hussein står anklaget for, er det afgørende, at han får en rettergang, som ikke kan kritiseres, hverken juridisk eller politisk.

– Derfor er det også vigtigt at retssagen ikke føres efter den nuværende irakiske lovgivning, fordi den på mange områder ikke lever op til internationale menneskerettighedsstandarder, siger Lars Normann Jørgensen.

Som tidligere leder af de væbnede styrker i Irak har Saddam Hussein status som krigsfange og skal behandles derefter. Det indebærer bl.a., at han straks skal have adgang til repræsentanter for Internationale Røde Kors.

Amnesty International har dokumenteret og aktioneret mod omfattende brud på menneskerettigheder i Irak gennem hele Saddam Husseins regeringstid.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65