Amnesty efter besøg i Darfur: Massive overgreb

Redaktionen

Repræsentanter for Amnesty International har netop besøgt de sudanesiske flygtninge i Tchad. Organisationen opfordrer torsdag den internationale donorkonference i Geneve til at sikre, at beskyttelsen af civile sudanesere mod overgreb i Darfur prioriteres ligeså højt som nødhjælpen, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Den bevæbnede militsgruppe, Janjawid, som støttes af den sudanesiske regeringshær, er ansvarlig for massive overgreb på menneskerettighederne i Darfur i den vestlige del af Sudan, hedder det. F.eks. brød Janjawid våbenhvilen den 22. maj og dræbte mindst 40 landsbyboere og nedbrændte 5 landsbyer. Det er en af konklusionerne på den researchrejse, som Amnesty International netop har gennemført.

– Vore undersøgelser bekræfter endnu engang den systematiske og velorganiserede plyndring og ødelæggelse af landsbyer, som har ført til fordrivelse af landbefolkningen i Darfur, konstaterer Amnesty International.

– Janjawid optræder ofte i militæruniform i følge med regeringssoldater. De gennemfører vedvarende angreb på landsbyerne indtil beboerne flygter. Lokale fortalte os i detaljer om omfattende henrettelser, udført af sikkerhedsstyrkerne og Janjawid i byerne Murli og Deleij, fortæller Amnestys udsendte researchere.

Den sudanesiske regering har indtil nu ikke formået at tage konkrete og hurtige skridt til at standse de mange drab og voldtægter begået af Janjawid militsen mod befolkningen i Darfur, siges det.

Hundredtusinder er tvunget på flugt. Mange har søgt tilflugt som internt fordrevne i overbefolkede områder, hvor man nu står overfor alvorlig mangel på fornødenheder såsom mad, vand, telte og medicin. Andre er med stor fare for eget liv nået frem til det østlige Tchad.

Våbenhvilen den 8. april har ikke ændret på forholdene i Darfur eller hos flygtningene i Tchad.

– Næsten 2 måneder efter våbenhvilen blev indgået, er observatørerne, som skal overvåge den, ikke kommet på plads. De 90 observatører, som består af 60 militærfolk og 30 civile, vil få svært ved at gennemføre opgaven. De skal dække et område på størrelse med Frankrig, hvor der dagligt forekommer drab og voldtægter, siger Amnestys researchere.

– Det internationale samfund må yde den Afrikanske Union (AU), som deltager ihærdigt i fredsbestræbelserne, den nødvendige politiske og logistiske støtte, fastslår Amnesty International.

Organisationen gentager ligeledes sin opfordring til, at FNs Højkommissær for Menneskerettigheder får rådighed over en større gruppe observatører, som får til opgave at overvåge menneskeretssituationen i Darfur. En overvågning, som på grund af de mange voldtægtssager bør indeholde særlig ekspertise om seksuelle overgreb.

– Amnestys danske afdeling noterer med tilfredshed, at det danske udenrigsministerium yder en aktiv indsats i det internationale arbejde for at stoppe konflikten. Vi opfordrer udenrigsminister Per Stig Møller til at forsætte støtten til flygtningene fra Darfur og den logistiske assistance til FN, siger generalsekretær i Amnesty Danmark, Lars Normann Jørgensen.

Læs også: web.amnesty.org/library/eng-sdn/index og www.amnesty.dk/kampagner/sudan/

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65