Amnesty International har netop offentliggjort resultaterne af en undersøgelse af forholdene på grænsen mellem Marokko og Spanien. Resultaterne viser, at der sker grove overgreb på immigranter langs Europas grænser, og at ingen tilsyneladende vil tage ansvaret for overgrebene, skriver Amnesty Danmark i en pressemeddelelse torsdag.
Offentliggørelsen kommer samtidigt med at EUs stats- og regeringsledere mødes uden for London for bl.a. at diskutere, hvordan indvandringen til Europa kan kontrolleres.
Mindst 1 afrikanere har mistet livet og mange er blevet kvæstet i forsøget på at komme ind i de spanske enklaver Ceuta og Melilla. Amnesty frygter, at EU udelukkende fokuserer på at kontrollere ulovlig indvandring, som det er sket under lignende kriser i Italien og Malta.
Ifølge Amnesty bør EUs medlemslande tage højde for, at det økonomiske og politiske pres de lægger på nabolande for at holde indvandrere udenfor Europa, kan medføre kaotiske tilstande.
Der er behov for en fælles strategi, der sikrer immigranternes menneskerettigheder, uanset om de kan anerkendes som flygtninge eller ej.
Amnestys kritik underbygges af den EU-delegation som for nyligt besøgte Marokko, hedder det.
Delegationen medgav, at sikringen af flygtninge og immigranters menneskerettigheder i Marokko er mangelfuld. Der er således eksempler på, at både asylansøgere og personer, som har opnået flygtningestatus af FNs flygtningeorgan, UNHCR, er blevet sendt tilbage til deres oprindelseslande.
Derudover er hundreder af immigranter og asylansøgere transporteret ud i ørkenen, hvor de blev overladt til sig selv uden mad og drikke.
Resultaterne af Amnestys undersøgelser viser også, at det generelt er meget vanskeligt for flygtninge at søge asyl på grænsen til Spanien. Hverken fra EU eller de enkelte medlemslande er der fremkommet brugbare forslag til at løse dette problem.
Der er heller ikke fremkommet forslag, der kan løse den umenneskelige behandling af de mennesker, som ikke kan anerkendes som flygtninge ifølge Genevekonventionen, skriver Amnesty International.
Læs mere på www.amnesty.dk