Amnesty: Hvorfor nægtes torturofre dansk statsborgerskab?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Amnesty International kræver en tilbundsgående undersøgelse af “Folketingets indfødsretsudvalg ændrede praksis med at nægte torturofre dansk statsborgerskab”, skriver organisationen torsdag i en presseudtalelse.

Det er en betingelse for at få dansk statsborgerskab, at ansøgeren kan dokumentere danskkundskaber og kendskab til danske samfundsforhold, men i cirkulæret om indfødsret gøres det også klart, at tidligere torturofre kan undtages fra denne bestemmelse, hvis de gennem en erklæring fra en læge, psykolog eller et center for behandling af torturofre kan dokumentere, at de ikke er i stand til at lære dansk.

På den baggrund stiller Amnesty International sig uforstående overfor, at et flertal i Folketingets indfødsretsudvalg, ifølge dagspressen, er blevet enige om at stramme praksis overfor torturofre.

– Der er brug for en tilbundsgående undersøgelse af indfødsretsudvalgets ændrede praksis. Vi har krav på at vide om flertallet i udvalget har tilsidesat lægeerklæringer fra torturofre, siger generalsekretær i Amnesty Danmark, Lars Normann Jørgensen, og uddyber:

– Vi må ligeledes have redegjort, hvorfor man tilsyneladende bevidst har valgt ikke at fortælle offentligheden om den ændrede praksis. Det kan repræsentere et yderligere skred i den forkerte retning, hvis der ikke længere tages specielle hensyn til ofre for tortur.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65