Cubas ubestridte leder gennem næsten 50 år, Fidel Castro, genopstiller ikke til præsidentposten.
Amnesty International opfordrer på den baggrund Cubas nye ledere til at tage de nødvendige skridt for at sikre menneskerettighederne, skriver Amnesty Danmark i en presseudtalelse onsdag
De cubanske ledere bør benytte lejligheden til at indføre reformer, der sikrer, at grundlæggende menneskerettigheder bliver overholdt, hedder det.
– Reformerne i Cuba må starte med betingelsesløs løsladelse af alle samvittighedsfanger, retslig granskning af alle domme, der er givet på grundlag uretfærdige retssager, afskaffelse af dødsstraf og indførelse af metoder, der sikrer respekt for frihed og for et uafhængigt retssystem, siger Javier Zuñiga, særlig rådgiver hos Amnesty International.
Fidel Castro overgav magten til sin bror, Raúl Castro Ruz, efter han blev alvorligt svækket af en operation i 2006. Broderen har fortsat den hårde linje, hvor politisk opposition er forbudt og ytrings- og forsamlingsfriheden stærkt begrænset.
Amnesty International rapporterer om flere sager, hvor journalister og aktivister tilbageholdes under anklage for “anti-revolutionære aktiviteter”. Mange af disse bliver aldrig stillet for en dommer.
De sager, som bliver taget op ved cubanske domstole, bliver ofte afgjort på et tyndt grundlag og uden respekt for almindelige retsprincipper, anfører Amnesty.
En af disse er Orlando Zapata Tamayo, som i 2003 blev idømt 3 års fængsel for at vise “foragt for Fidel Castros person”. I 2005 blev han idømt yderligere 15 år for “foragt” og “modstand” i fængslet, en dom der året efter blev forlænget med endnu 7 år.
Umiddelbart inden Fidel Castros meddelelse løslod regeringen i Havana 4 aktivister. Amnesty International velkommer dette skridt, men opfordrer samtidig Raúl Castro til øjeblikkeligt at løslade yderligere 58 samvittighedsfanger, der stadig sidder fængslet.
– Løsladelsen af de 4 cubanske samvittighedsfanger er et stort skridt i den rigtige retning, men vi må ikke glemme de 58 personer, som stadig sidder fængslet i Cuba alene for at udtrykke deres politiske holdninger, siger Kerrie Howard fra Amnesty Internationals Americas Programme, og lægger til:
– Vi håber, at den nylige løsladelse er et tegn på, at tingene er ved at ændre sig i Cuba, og at landet bliver mere åbent overfor at øge respekten for menneskerettighederne, heriblandt ytrings- og forsamlingsfrihed.
Amnesty International besøgte sidst Cuba i 1988 og er siden nægtet adgang til landet. Organisationen opfordrer nu den nye cubanske regering til at lade både FNs menneskeretsorganer og uafhængige menneskeretsorganisationer besøge den caribiske ø.
Amnesty International opfordrer samtidig det internationale samfund, særligt USA, til at afskaffe de retningslinjer og den praksis, som påvirker cubanernes menneskeretlige status i negativ retning, såsom USAs handelsembargo.