Amnesty International: Overgrebene i Syrien fortsætter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mindst 1800 er indtil nu blevet dræbt i Syrien, siden urolighederne brød ud i midten af marts, og flere tusinder er anholdt ifølge syriske NGO’er.

Amnesty frygter, at det reelle antal er meget større og opfordrer FN til at gribe ind, skriver den danske afdeling af Amnesty International på sin hjemmeside.

Amnesty International er i besiddelse af navnene på mindst 1800 personer, der er blevet dræbt under urolighederne i Syrien. De syriske sikkerhedsstyrker har belejret flere byer, hvor de gennemfører husundersøgelser og foretager vilkårlige anholdelser. Det menes, at mange tusinder er blevet tilbageholdt, heriblandt børn.

Udsættes for tortur i fængslerne

Løsladte fortæller om tortur og andre forfærdelige vilkår i de syriske fængsler. En fortæller, hvordan han skulle tage alt sit tøj af, blev banket, og derefter tvunget til at slikke sit eget blod op af gulvet. Andre vidner om, at vagter slår mange af fangerne med deres geværkolber i nakken og på kravebenet.

“De syriske myndigheder strammer grebet om befolkningen, og i forsøget på at kvæle al modstand, straffer de hele befolkningsgrupper”, siger Amnesty Internationals vicedirektør for Mellemøsten og Nordafrika, Philip Luther.

Myndighederne skyder skylden på terrorister

De syriske myndigheder påstår fortsat, at det er bander af bevæbnede terrorister, der står bag de mange drab på civilbefolkningen.

Syriske menneskerettighedsaktivister siger imidlertid, at det er de syriske sikkerhedsstyrker, der står bag. Flere af aktivisterne er også blevet truet på livet af de syriske myndigheder forud for demonstrationer.

I april mødtes FNs Menneskerettighedsråd for at drøfte situationen i Syrien. Amnesty opfordrede Rådet til at gribe ind og forlange, at den syriske regering øjeblikkeligt stopper overgrebene.

EU har indført sanktioner mod 13 topembedsmænd. De indholder blandt andet en våbenembargo og indefrysning af midler. Frankrig stemte imod, at præsident al-Assad også skulle sanktioneres.