Amnesty: Stop mishandling af sultestrejkende Saharawier

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

Amnesty International opfordrer, i en såkaldt ”urgent action” eller appel, Marokkos justitsminister og de marokkanske myndigheder i det af Marokko-besatte Vestsahara, til at stoppe mishandlingen af syv sultestrejkende Saharawier.

De syv Saharawier (Vestsaharas oprindelige befolkning), der sidder i et fængsel i El Aaiun (Laayoune) i det besatte Vestsahara, er alle blevet arresteret, tortureret, og tvunget til at underskrive falske tilståelser, skriver Amnesty International.

En af de syv fanger er korrespondent for tv-stationen RASD-TV, der sender fra en flygtningelejr i nabolandet Algeriet, hvor 165.000 Saharawier bor. Mange af dem har boet der siden Marokko invaderede Vestsahara i 1975, der indtil da havde været en spansk koloni.

Ifølge Amnestys appel er Marokkos mishandling af Saharawierne mere eller mindre almindelig praksis.

Tortur hos politiet

”I de sidste par år er Saharawi-aktivister og menneskerettigheds-forkæmpere blevet mødt med restriktioner og overvågning fra sikkerhedsstyrkerne, de er blevet fængslet efter demonstrationer hvor de har krævet Vestsaharas uafhængighed, og nogle har rapporteret, at de er blevet tortureret under marokkanske politiforhør”.

Amnesty International startede i maj en ”stop tortur”-kampagne, der sætter fokus på hvad organisationen kalder ”fem af verdens værste torturnationer”. En af disse torturnationer er Marokko, herunder ikke mindst det af Marokko besatte Vestsahara.

Polisario vil stille Marokko til ansvar

Ifølge Vestsaharas befrielsesfront Polisarios repræsentant i Danmark, Abba Malainin, skal en eventuel frisættelse af de syv Saharawier dog følges op af mere gennemgribende tiltag, der i første omgang sikrer at Marokkos bliver stillet til ansvar for sine menneskerettighedsovertrædelser.

Og heri har såvel Danmark og EU en rolle at spille, mener han.

”I mange år har Polisario, sammen med mange af verdens lande og organisationer som Amnesty International, opfordret FN til at give sin fredsmission i det besatte Vestsahara, Minurso, mandat til at rapportere om menneskerettighedssituationen i landet”, siger han, ”og Danmark kan spille en nøglerolle igennem EU i dette”.