Amnesty tænder lys for retten til tanke og tro

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der er lagt op til en stemningsfuld aften ved Sortedams Sø og Peblinge Sø i København onsdag den 10. december, når tusindvis af lys bliver tændt for at markere FNs menneskerettighedsdag. Amnesty International og Tibet Charity er initiativtagere til arrangementet, som vil sætte særlig fokus på religionsfrihed under overskriften: ”Lys for Retten til Tanke og Tro”, skriver Amnesty Danmark i en pressemeddelelse mandag.

Det er tredje gang, at Amnesty International og Tibet Charity går sammen om at markere FNs Menneskerettighedsdag ved at tænde lys rundt om Søerne i København. Og traditionen tro har en række andre organisationer valgt at bakke op om initiativet.

Temaet for dette års arrangement er religionsfrihed, som vil blive belyst ved hjælp af artikel 18 i FNs Verdenserklæring om menneskerettighederne: Enhver har ret til tanke-, samvittigheds- og religionsfrihed.

Aftenens program
Markeringen foregår onsdag den 10. december 2001 kl. 17 – 21.

Aftenen indledes kl. 17, hvor de mange lys rundt om Søerne vil blive tændt. Klokken 18 vil Lars Normann Jørgensen, generalsekretær for Amnesty International i Danmark, og Lakha Lama, formand for Tibet Charity, officielt byde velkommen og der vil være musik ved vokalgruppen Papaya og ved Alberte med guitarist Jan Rørdam.

Aftenens hovedtaler er Flemming Pless, sognepræst i Christians kirke, som vil give sit bud på hvorfor det er vigtigt at værne om religionsfrihed.

Tanken bag aftenen
De mange lys rundt om Søerne vil skabe et visuelt udtryk for folkelig opbakning til menneskerettighederne i almindelighed og religionsfrihed i særdeleshed. Lysene symboliserer samtidig håbet om en bedre tilværelse for de mange mennesker verden over, hvis rettigheder bliver krænket.

Det er være muligt for enkeltpersoner at vise deres støtte til religionsfrihed ved selv at tænde lys, som bliver solgt fra boder ved Dronning Louises Bro. Derudover bliver beboerne rundt om Søerne opfordret til at støtte op om arrangementet ved at sætte lys i deres vinduer.

Organisationerne bag:
Amnesty International og Tibet Charity er initiativtagere til arrangementet og har inviteret en række andre organisationer til at deltage. En bred skare har valgt at bakke op og vil være til stede ved søbredden. De vil dermed bidrage til at gøre opmærksom på vigtigheden af den enkeltes ret til frit at kunne dyrke sin religion.

Udover Amnesty International og Tibet Charity deltager følgende organisationer:
ADRA Danmark
Arbejdernes Internationale Forum København-Frederiksberg
Dansk Selskab for Tibetansk Kultur
FN-Forbundet
Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed
Kvinderådet
Max Havelaar Fonden
Mellemamerika Komitéen
Mellemfolkeligt Samvirke
RCT, Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre

Arrangementet gennemføres med støtte fra:
Center for Konfliktløsning
Danmarks Lærerforening AKA
Dansk Artistforbund
Dansk El-Forbund, Københavns afdeling
Dansk Metal
Kaffesalonen
Politikens Fond
U-landsforeningen Svalerne

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65