Amnesty: Terrorbekæmpelse må ikke underminere retssikkerheden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I de seneste år er menneskerettighederne kommet under pres. Der har været tendens til, at staterne i deres kamp for sikkerhed mod terrorisme har undermineret retssikkerheden.

Derfor hilser Amnesty International det velkomment, at FNs Menneskerettighedskommission netop har vedtaget en resolution, der udtaler at menneskerettighederne og de grundlæggende frihedsrettigheder ikke må ofres i kampen mod terrorismen. Dette er et skridt i den rigtige retning, men der er lang vej igen.

Sådan lyder det indledningsvis i en udtalelse fra Amnesty Danmarks landsmøde i weekenden i Svendborg. Udtalelsen fortsætter:

Kampen mod terror har også fjernet fokus fra en række af verdens brændpunkter, hvor overgreb fortsætter ufortrødent. Tjetjenien, Colombia, Kina, Nepal, Zimbabwe og Sudan er alle eksempler på lande, hvor overgrebene er særligt alvorlige. Den danske regering bør gøre sit til at disse konflikter ikke bliver glemt.

Danmark – og EU – har mere end nogensinde en forpligtelse til at fastholde forsvaret for menneskerettighederne. Det er derfor vigtigt, at den danske regering bakker op om EUs plan om at få så mange lande som muligt til at tilslutte sig Den Internationale Straffedomstol.

Danmark og EU må ligeledes arbejde for, at staterne tilslutter sig de internationale menneskeretskonventioner. Amnesty Internationals landsmøde opfordrer den danske regering til at vise vejen ved bl.a. at indarbejde Børnekonventionen og Konventionen om kvinders rettigheder i dansk lovgivning, så de bliver sikret anvendelse i retssystemet.

Staterne skal ikke have lov til at gemme deres fanger væk. Amnesty vil derfor fortsætte med at arbejde for folk som Mordechai Vanunu i Israel, Daw Aung San Suu Kyi i Myanmar (tidligere Burma) og Leyla Zana i Tyrkiet. Tusinder af sådanne fanger, som har været fængslet alene af politiske eller religiøse årsager, er løsladt efter pres fra Amnestys medlemmer.

Amnesty International i Danmark vil desuden fortsætte med internationale kampagner for stop for vold mod kvinder og for øget kontrol med brugen af lette våben. Det er en fejl kun at tale om masseødelæggelsesvåben, samtidig med at håndvåben hvert år dræber en halv million verden over.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65