Amnesty: USA bruger børnesoldater

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En koalition af organisationer, der på internationalt plan arbejder for et stop for brugen af børnesoldater, udsendte onsdag en rapport over udviklingen i 196 lande siden 2001. Den konkluderer, at der trods nogen fremgang på verdensplan, deltager børn i næsten alle større konflikter, skriver Amnesty International, der er med i koalitionen.

Ifølge rapporten er det væbnede grupper – både paramilitære støttet af regeringen og oppositionsstyrker – der først og fremmest rekrutterer og anvender børnesoldater. Børnene bliver tvunget i kamp, trænet til at håndtere sprængstoffer og våben.

Drenge og piger fra oprørsbevægelsen FARC i Colombia har rapporteret, at børn i bevægelsen er blevet henrettet, fordi de forsøgte at flygte. Ligeledes skal børn være blevet tvunget til at udføre henrettelser. I den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo har væbnede grupper voldtaget piger og tvunget børn til at dræbe deres egne pårørende.

Afslutningen af krigene i Afghanistan, Angola og Sierra Leone har ført til demobilisering af 40.000 børn, men mere end 25.000 er blevet inddraget i konflikterne i Elfenbenskysten og Sudan.

Ifølge en pressemeddelelse fra Amnesty International har regeringerne i Burundi, Indonesien, Den Demokratiske Republik Congo, Myanmar (Burma), Sudan og USA brugt børn ved fronten i mindst 10 konflikter.
Amnesty oplyser, at beskyldningen mod USA for at bruge børnesoldater hænger sammen med, at den amerikanske hær rekrutterer unge på 17 år. Men FNs børnekonvention regner mennesker for børn til de fylder 18.
Andre regeringer, bl.a. Colombia, Uganda og Zimbabwes har støttet paramilitære grupper og militser, der bruger børnesoldater. Og i et land som Nepal bruges børn som spioner og budbringere.

Regeringerne i Burundi, Indonesien og Rusland har dræbt, tortureret eller fængslet børn, der har været mistænkt for at støtte den væbnede opposition. Israels militær har – stadig ifølge pressemeddelelsen – fængslet palæstinensiske børn og tortureret eller truet børn til at blive informanter.
Koalitionen opfordrer alle regeringer til forbyde al rekruttering af børn under 18 år til de væbnede styrker, samt til at ratificere og gennemføre FNs traktat om børnesoldater.

Under overskriften Børn i væbnede konflikter arrangerer Arbejdsgruppen om Børn i Amnesty International en paneldebat torsdag den 18. november kl. 19-21.30 i Politikens foredragssal, Vestergade 28 i København. Panelet består af Rikke Ishøy, juridisk konsulent i Dansk Røde Kors, Christian Nørgaard, kommandørkaptajn og Ingrid Leth, lektor ved Københavns Universitet. Ordstyrer: Stig Nielsen, pressechef i Amnesty International.

Kilde: Amnesty International.