Hvis vi skal have en hurtig reduktion af klimaudledninger, som videnskaben kalder på, skal vi satse på mindre projekter.
Det fremgår af en ny analyse af det videnskabelige institut, The International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) og Tyndall Centre for Climate Change Research.
“Store teknologier som atomkraft eller kulstoflagring er fristende politisk, men storskala teknologier og infrastruktur kræver store andele af de offentlige ressourcer uden at levere den hurtige omstilling, vi har behov for,” forklarer Arnulf Grubler, en af medforfatterne på studiet.
Forskerne har samlet data om en lang række teknologier og testet deres effektivitet. Deres spørgsmål lød, om projekter i stor- eller småskala er mest effektive til at reducere drivhusgasser hurtigt og markant.
Dommen falder ud til de små projekters fordel. Det gælder tiltag som el-cykler, solcelleanlæg, batterier med lagring af elektricitet samt delte taxier og “taxi-busser”, lyder det i pressemeddelelsen.
Skaber flere jobs
Ifølge analysen er de små tiltag hurtigere at igangsætte og gennemføre, mindre komplekse, og har en lavere risiko for investeringer. De kan derfor komme hurtigere ud på markedet.
De er ligeledes mere tilgængelige og skaber flere jobs, konkluderer forskerne.
“En hastig vækst af innovation med et lavt forbrug af kulstof fordelt ud på vores energisystem, byer og hjem kan hjælpe med at drive hurtigere og mere retfærdige fremskridt mod klimamålene,” forklarer Charlie Wilson fra IIASA.