Hvert år fører multinationale selskaber et sted mellem 320 og 500 milliarder dollar ud af u-landene. Det svarer til, at for hver krone, u-landene får i bistand, bliver der ført ca. 4 kroner tilbage til de rige lande.
Størstedelen af pengene forsvinder via illegal skatteunddragelse. Det kan Danmark være med til at sætte en stopper for, når regeringsledere fra hele verden i disse dage mødes i Doha i Qatar for at diskutere, hvordan udvikling finansieres, fremgår det af en presseudtalelse fra u-landsorganisationen IBIS fredag.
En ny analyse fra IBIS viser, at der hvert år fosser 500-800 milliarder dollar ud af u-landene til de rige lande. Det svarer til 5-8 gange OECD-landenes samlede udviklingsbistand.
Størstedelen af pengene (de 320-500 mia. dollar) udføres af transnationale virksomheder gennem ulovlig kunstig prisfastsættelse, hvor de uden om skattevæsenet fører overskud fra u-landene til moderselskaber i internationale skattely.
Bankhemmelighed, skattely og utilstrækkelige krav til selskabernes regnskaber gør det således muligt for transnationale virksomheder at snyde de fattigste lande for milliarder af dollars i skatteindtægt. (Læs analysen på www.ibis.dk).
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) deltager i FN-konferencen i Doha fra lørdag (29. nov.) til tirsdag (2. dec.), hvor man netop skal diskutere, hvordan skattesystemer i u-landene kan finansiere udviklingen af deres egne lande.
– Vi ved, at korrupte politikere og kriminelle udnytter svage og fattige lande. Men der har ikke været fokus på, at de internationale virksomheder gennem skattespekulation står for langt størstedelen af den illegale kapitalflugt fra u-landene, siger Lars Koch, der er politik- og demokratimedarbejder i IBIS.
– Når vi i de rige lande stiltiende accepterer skattely, undergraver vi udviklingsbistandens indsats for at udrydde fattigdommen. Derfor bør Danmark på mødet i Doha arbejde for at lukke de internationale skattely og forhindre at transnationale virksomheder fører kapital illegalt ud af u-landene, siger Lars Koch.
Den Danske Afrikakommission med Anders Fogh i spidsen har netop spillet ud med, at investeringer i Afrikas erhvervsliv og private sektor er vejen frem mod vækst og udvikling.
– Det kan være en fornuftig del af den danske udviklingspolitik, siger Lars Koch og tilføjer: – Men så skal vi sikre, at virksomhedernes overskud beskattes i u-landene til gavn for de fattigste, frem for fortsat at lade pengene fosse ud af de fattige lande.
– Det er absurd, at de rige lande med den ene hånd giver 100 milliarder dollar i bistand om året, mens de med den anden lader mere end det 4-dobbelte beløb forsvinde ulovligt ud af u-landene ved at tillade bankhemmelighed i skattely under europæisk og amerikansk flag, anfører Lars Koch og lægger til:
– Hvis de enorme summer, som de multinationale selskaber udfører fra u-landene, blev beskattet, ville der være et bæredygtigt grundlag for udvikling, der er langt større end den samlede internationale bistand.
Yderligere oplysninger hos Lars Koch, politik- og demokratimedarbejder i IBIS, tlf.
35 20 05 36 / 60 60 58 31