Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København hilser det velkomment, at Forsvarets Auditørkorps har rejst anklager i sagen om dansk militærs fangeafhøringer i Camp Eden i Irak.
Efterforskningen har godtgjort, at der var god grund til at forsvarets ledelse og forsvarsministeren handlede resolut i august ved at hjemkalde og sigte de implicerede. Samtidig er det vigtigt at fastslå, at ingen er dømt endnu.
Men RCT undrer sig over, at anklagerne ikke går på brud på internationale konventioner, men kun på grov pligtforsømmelse. RCT mener, at sagen understreger behovet for, at forbudet mod tortur skrives ind i dansk lov, hedder det i en pressemeddelelse fra RCT mandag.
– Vi undrer os over, at der er rejst tiltale efter den militære straffelovs §15 for særlig grov pligtforsømmelse og ikke efter §25, der omhandler brud på internationale konventioner. Når tiltalen går på overtrædelse af artikel 27 og 31 i IV. Genève-konvention om beskyttelse af civile personer i krigstid er der tale om overtrædelser af folkeretten og ikke kun om at have forsømt sig mod reglementer, siger juridisk konsulent i RCT, Therese Rytter.
– Problemet er, at mens Genève-konventionerne gælder både i krigstid og under besættelse gælder § 25 kun i krigstid. Danmark lever dermed ikke op til sine internationale forpligtelser om at forbyde overtrædelser af folkeretten i besættelsestid, fortsætter Therese Rytter.
RCT foreslår, at man i forbindelse med den igangværende folketingsbehandling af forslaget til militær straffelov ændrer § 25, så den får samme anvendelsesområde som den humanitære folkeret.
– Danmarks rolle som foregangsland i arbejdet mod tortur gør det særlig vigtigt, at anklagerne går på brud på internationale konventioner. Det er vigtigt signal at sende til koalitionspartnerne, der i stigende omfang er løbet ind i anklager om tortur mod irakiske fanger, siger Therese Rytter. Hun tilføjer, at det samtidig er vigtigt, at de ansvarliges rolle også bliver efterforsket. Endelig mener RCT, at hele sagen understreger at Danmark bør følge FNs anbefaling om at forbyde tortur i dansk ret.
– Tortur bør forbydes udtrykkeligt både i den civile og i den militære straffelov, således at tortur bliver forbudt både i fredstid, i krigstid og i besættelsestid. I betragtning af, at Danmark i de kommende år vil få stadig flere internationale militære opgaver er det vigtigt, at dansk militær nøjagtigt ved, hvor grænsen går. Det skylder vi tillige de danske soldater, konkluderer Therese Rytter.
Yderligere oplysninger: Kommunikationskoordinator Tue Magnussen (tlf. 33 76 05 30, mobil 22 44 43 95) eller juridisk konsulent Therese Rytter (tlf. 33 76 06 00, mobil 50 98 47 00).