Anti-torturcenter glad for dansk retskendelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Iraneren Ashkan Panjeheighalehei, der efter tvangshjemsendelse i 1999 fra Danmark til sit hjemland blev udsat for tortur, fik torsdag i Østre Landsret grønt lys til at føre erstatningssag mod Flygtningenævnet.

Den nu 24-årige Ashkan kræver med hjælp fra advokat Bjørn Elmquist en erstatning på 250.000 kroner, fordi Flygtningenævnet med tvangshjemsendelsen sendte ham tilbage til to års tortur i iranske fængsler.

Afgørelsen må betragtes som et nederlag for Flygtningenævnet, som havde krævet, at retten afviste sagen, skriver Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København i en presseudtalelse torsdag.

– I RCT glæder vi os over afgørelsen. Kendelsen er en vigtig juridisk sejr i det lange seje træk for at give Ashkan oprejsning efter den tortur, som tvangshjemsendelsen påførte ham, siger kommunikationskoordinator i RCT, Tue Magnussen.

– Det er vigtigt, at især Danmark, som foregangsland i arbejdet mod tortur, overholder FNs Konvention mod Tortur, som fastslår, at man ikke må udvise ”en person til en anden stat, hvor der er vægtige grunde for at antage, at han vil være i fare for at blive underkastet tortur”, anfører Tue Magnussen.

Læs også “Torturoffer får ja til retssag”, dags dato på u-landsnyt.dk

Se også www.rct.dk