Anti-torturcenter: Kampen mod tortur er en dansk mærkesag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Rehabiliterings- og Forskningscentret mod Tortur (RCT) i København er glad for, at FN Menneskeretskommission tirsdag enstemmigt vedtog en resolution mod tortur, som Danmark har fremlagt og kalder vedtagelsen “en understregning af, at arbejdet mod tortur er en dansk mærkesag”.

Resolutionen er i forhold til tidligere år skærpet på en række punkter. Den understreger, at forbuddet mod tortur er ufravigeligt, og at nationale sikkerhedshensyn ikke kan retfærdiggøre tortur, anfører RCT i en pressemeddelelse onsdag.

Ikke blot forsøg på at tillade tortur eller gøre tortur lovlig, men også stiltiende accept af tortur fordømmes. Ingen må udleveres, udvises, hjemsendes eller på anden måde overføres til et land, hvor der er grund til at antage, at han eller hun vil blive udsat for tortur. Beviser fremskaffet ved tortur kan ikke bruges som bevismateriale i retssager.

– Efter de uhyggelige afsløringer af tortur og fangemishandling i Abu Graib og på Guantánamo, er det et meget vigtigt signal, FN dermed sender. Det er en stærk markering af, at torturforbudet ikke skal vige for nationale sikkerhedshensyn, og at kampen mod terrorisme ikke må ske på bekostning af forbudet mod tortur. Det er en sejr for retssamfundet i en tid, hvor torturforbuddet i den grad har været under pres, siger juridisk konsulent i RCT, Therese Rytter.

– Der er tale om en flot dansk diplomatisk indsats, som understreger arbejdet mod tortur som en dansk mærkesag. Fra RCTs side håber vi, at Danmark samtidig vil benytte anledningen til at få skrevet et forbud ind i både den militære og civile danske straffelov , føjer kommunikationskoordinator i RCT, Tue Magnussen, til.

Resolutionen indeholder tillige en opfordring til alle stater om at tiltræde Tillægsprotokollen til FNs Konvention mod Tortur, som FNs generalforsamling vedtog i december 2002 på dansk initiativ.

Det lykkedes Danmark med vedtagelsen tirsdag at fastholde en bred opbakning bag resolutionen, der nu har 67 lande som medforslagsstillere.