Af Peter Kenworthy
”Når folk hører om Swaziland, er det om naturen, om at vi har flest aids-ramte pr. indbygger i verden, eller at næsten 70 pct. lever for under 5,50 kr. om dagen. Men ikke om vores kamp for demokrati”.
“Vi har brug for støtte og solidaritet fra Danmark og det internationale samfund til denne kamp”, siger Mario Masuku.
Han er præsident for det lille enevældige monarkis største illegale parti, People’s United Democratic Movement (PUDEMO).
PUDEMO er en bred politisk bevægelse, der blev stiftet i 1983 for at kæmpe for fler-partidemokrati og social og økonomisk retfærdighed i den lille nation mellem Sydafrika og Mozambique.
Enhedslisten har et partnerprojekt med PUDEMO via Institut for Flerparti-samarbejde (DIPD), som bl.a. søger at sætte situationen i Swaziland på dagsordenen herhjemme for også at kunne presset regimet udefra til at indføre flerpartidemokrati.
Mario Masuku besøgte i den forbindelse Danmark tidligere på måneden for bl.a. at skaffe støtte til PUDEMO og demokratibevægelsen og opfordre Danmark og EU til at kræve sine egne menneskeretstraktater og partnerskabsaftaler, der gælder i forholdet til lande som Swaziland, respekteret.
Det gælder f.eks. Cotonou-aftalen, der kræver overholdelse af menneskerettighederne og god regeringsførelse af Swaziland og de andre deltagerlande.
“Boykot valg” – ingen partier må stille op
Masuku drøftede mulighederne for større pres på Swazilands regime med Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), medlemmer af Enhedslistens folketingsgruppe, og talte ved flere offentlige møder.
Støtten fra Enhedslisten og Danmark er vigtig, understreger Mario Masuku: ”Vi vil befri os selv, men solidaritet fra lande som Danmark spiller en vigtig rolle”.
En af de strategier, som Mario Masuku fremhæver, er at agitere for boykot af valget i Swaziland til september.
”Valgene i Swaziland er ikke frie og fair. Vi har derfor valgt ikke at deltage i dem”, siger han.
Alle partier er forbudt, ligesom det er forbudt for evt. nye partidannelser at stille op. Valget til parlamentet klares så på den måde, at kun folk, der stiller op som enkeltpersoner, kan opnå valg.
I stedet har PUDEMO besluttet at oplyse civilsamfundet og befolkningen generelt om deres demokratiske rettigheder: ”Dette rækker også ud over selve valget. Vi vil lave lobbyarbejde lokalt, i regionen og internationalt”, siger Mario Masuku.
Swaziland for “rigt” til Danida
Mario Masuku ser det som problematisk, at Danmark efter al sandsynlighed vælger at stoppe al bistand til Swaziland.
Det skyldes at arbejdet, og meget af den borgeruddannelse som civilsamfundsorganisationer såsom Foundation for Socio-Economic Justice udfører, for en stor dels vedkommende er støttet af Danmark.
Danida vurderer om et land kan modtage støtte udfra dets bruttonationalindkomst (BNI) per indbygger, uanset om rigdommene i landet er stærkt ulige fordelt – som i Swaziland.
Verdensbanken har skønnet Swazilands BNI til at være stærkt stigende de seneste ti år, selv om landets økonomi er stagneret.
BNI pr. hoved er i øjeblikket lige over grænsen på 3.228 dollars per indbygger, som betyder at indtægtsgrænsen for dansk bistand er passeret. Landet er for “rigt” til Danida.
Eftersom Danmark er største donor til demokratibevægelsen via bl.a. Enhedslisten og NGOen Afrika Kontakt, vil et eventuelt bistandstop have ganske mærkbare konsekvenser for PUDEMO og resten af demokratibevægelsen.
Undertrykkelse, men også små tegn på håb
For regimet mangler ikke penge og har ikke tænkt sig at overgive sig uden kamp, siger Masuku:
”Swaziland er det land i verden, der bruger flest penge på militæret per indbygger, mere end selv USA”, anfører han.
“Swaziland har ingen ydre fjender, så det er meningen at dette skal bruges imod regimets indre fjende, demokratibevægelsen. Regimet betragter alle, der taler det imod, som terrorister”, gør han gældende.
Regimet i Swaziland, og de embedsmænd der er med til at opretholde det, undertrykker forsøg på at stille spørgsmålstegn ved dets legitimitet, og udsætter demokratiforkæmpere for undertrykkelse, diskrimination, spionage, tæv, og tortur.
Alligevel beretter Mario Masuku om små eksempler på medmenneskelighed hos regime-nære, og det opfattes som tegn på, at støtten til PUDEMO findes langt ind i regimets egne rækker.
Gennembrud mod demokrati “i vores levetid”
Et eksempel kom under en af de mange retssager imod ham, fortæller Mario Masuku.
”Jeg var på vej til retsalen i en politivogn. En overordnet fængselsbetjent tilbød at tage mine håndjern af, men jeg afslog, da han så ville komme i problemer. Han insisterede dog, og tog dem af mig”, fortæller han.
Et andet eksempel:
”Under et af de offentlige møder med kongen, som han holder med jævne mellemrum, stillede folk fra landområderne sig faktisk op og fortalte kongen at de ville have et andet system – de ville have demokrati”, fortæller Mario Masuku. ”Det er vist aldrig sket før”.
”Jeg tror, vi vil se et gennembrud mod demokrati i vores levetid. PUDEMO har lagt grundstenene til bygningen af det hus, der skal blive til vores demokratiske samfund. Andre vil fortsætte, for vi må huske at vi alle kæmper for samme mål”, slutter han.
Peter Kenworthy er tilknyttet den danske NGO, Afrika Kontakt
Man kan se mere om Enhedslistens demokratiprojekt med PUDEMO på
http://iu.enhedslisten.dk/nyheder/2013/03/demokrati-projekt-i-swaziland-er-i-gang
Se beretning fra Mario Masuku om “Fængslet – mit andet hjem” på
Og læse om Afrika Kontakt og Swaziland på
http://www.afrika.dk/sektion/Frit+Swaziland%20