Årets ALOA-pris går til mongolsk forfatter

Redaktionen

Galsan Tschinag fra Mongoliet tildeles årets ALOA-pris, den varme litteraturpris på 10.000 kr. Prisen overrækkes af tidl. hofmarskal Søren Haslund-Christensen den 23. april i København.

Tschinag får prisen for romanen “Den blå Himmel”, en på én gang stilfærdig og dramatisk skildring af drengen Dshurukuwaas opvækst i en tuvinsk nomadefamilie i Mongoliet, skriver ALOA, Center for Litteratur fra Afrika, Asien, Latinamerika og Oceanien, i en pressemeddelelse tirsdag.

Centerleder Vagn Plenge uddyber om romanen:

De 2 omdrejningspunkter i drengens liv og i fortællingen er hunden Arsylang og Bedstemor, en fremmed kvinde, der var kommet til familien på en løbsk hest og levede sine sidste år i deres telt.

Drengens uforbeholdne hengivenhed for Bedstemor og hans venskab med hunden lyser ud af bogens sider med stor poetisk kraft og enkelhed. Det samme gør stoltheden over flokken af sorte får, savnet af de 2 ældre søskende, der bliver sendt på skole i byen, og den livsvisdom, der af de voksne formuleres i fyndige aforismer.

Romanen skildrer usentimentalt tilværelsen i en døende kultur, hvor drømmene, dyrene og naturen er indlejret i både hverdags- og følelseslivet. Men århundredgamle traditioner mødes af en gryende modernitet: Tobakken og pengeøkonomien dukker op som eksotiske fremmedelementer, og statsmagten og skolepligten bryder barndommens tryllekreds af tryghed og fællesskab.

Med sin enkle, underfundige tone er bogens skildring af denne klassiske konflikt nærværende og bevægende. Den blå himmel er en prunkløs og indtagende skildring af lykkefølelsen ved det blot at være til og høre til – en kærlighedserklæring til livet. (Oversat af Karsten Sand Iversen. Batzer og Co.)

Galsan Tschinag voksede op som yngste søn i en tuvinsk nomadefamilie i Mongoliet, men modsat mange af sine jævnaldrende kom han i skole og studerede mongolsk sprog og litteratur ved universitetet i Ulaanbaatar og 1962-68 tysk og germanistik ved universitetet i Leipzig.

I 1976 vendte han tilbage til hjemlandet, underviste ved universitetet og fungerede som udenrigspolitisk kommentator, før han i 1991 debuterede som forfatter på tysk. Året efter modtog han Adelbert-von-Chamisso-prisen for sin debutbog ”En tuvinsk historie og andre fortællinger”, og han har siden udsendt en række bøger.

Indstillet til prisen var også

Dai Sitjie, Kina, for Balzac den lille kinesiske skrædderinde, en roman med overraskende humor og menneskelig indsigt om 2 studenter fra ”reaktionære” familier. De stjæler en kuffert med europæisk litteratur, lyver og er arrogante, men de lider også, og oplever kærligheden og den barokke erotik der gemmer sig i folkedybet. (Borgen)

Anita Nair, Indien, for Damekupeen, en roman hvis provokerende spørgsmål ”Kan en kvinde klare sig uden en mand?” afføder både gribende og underholdende almengyldige historier om kvinder og deres ukuelige mod, fortalt med friskhed og charme og det opløftende budskab at kvinder ikke i længden kan holdes nede. (Hjulet)

Prisen overrækkes Galsan Tschinag af kammerherre Søren Haslund-Christensen, som led i fejringen af Verdens Bogdag den 23. april i Nikolai Kirke i København, ca. 16.20 – 17.20. Kirsten Olesen og Lars Bom læser op af de 3 bøger.

Forinden kan man opleve Galsan Tschinag fortælle og læse ved arrangementer på Roskilde Bibliotek den 21. april kl. 19, samt i Paludans bogcaf´, Fiolstræde i København 20. april kl. 17

Det er slående, at de 3 forfattere alle er fra Asien, og at 2 af dem, Nair og Tschinag, stadig lever i deres hjemland, men desværre også at der har været ganske få udgivelser i det forløbne år, som kunne komme i betragtning, endda kun en enkelt fra Afrika!

ALOA-prisen tildeles forfattere fra Afrika, Asien og Latinamerika – dog ikke bestseller-forfattere og nobelpristagere – for en bog udgivet på dansk.

Formålet er at gøre opmærksom på læseværdige, fascinerende, spændende, indsigtsfulde bøger, som alligevel er tilbøjelige til at forsvinde i mængden af årets nye bøger, blot fordi deres forfattere ikke hører til ”vores egne”.

Priskomiteen bestod af Arthur Krasilnikoff, Jens Lohmann, Marianne Madelung og Marianne Østergaard. Prisen støttes af Center for Kultursamarbejde med Udviklingslandene, CKU. i København

ALOA, Bakkegårds Alle 9, kælderen, 1804 Frederiksberg C. Tlf. og fax 33 31 09 00. E-mail [email protected]