Tirsdag er det 40 år siden amerikanske kvinder fik ret til abort, men millioner af kvinder verden rundt er ikke så heldige, især hvis de bor i u-landene, skriver Sex & Samfund i en pressemeddelelse mandag.
Den 22. januar 1973 faldt der dom i USA’s højesteret i sagen Roe vs. Wade. Her vandt en kvinde under pseudonymet ’Jane Roe’ sagen over delstaten Texas, hvor hun to år tidligere var blevet nægtet en abort.
Derved blev det de facto lovligt at få abort i USA. Men dommen i højesteret har i mange år været under pres fra konservative kræfter.
“Abortspørgsmålet er stadig meget kontroversielt i USA. Desværre ser vi, at Roe vs. Wade forsøges udvandet ved hjælp af introduktionen af administrative restriktioner på statsniveau, der besværliggør, at kvinder kan få en abort”, siger Tania Dethlefsen, international chef i Sex & Samfund.
“F.eks. ved at skære i støtten til klinikker, der udfører abort, som vi har set det i Texas. Eller at kvinder i Louisiana nu skal vente 24 timer fra de har fået en obligatorisk ultralydscanning til de rent kan faktisk kan få aborten. Scanningen inkluderer, siger loven, at kvinderne skal lytte til hjerteslaget fra fosteret”, uddyber hun.
Aborthelvede mange andre steder
Alligevel er amerikanske kvinder meget bedre stillet end millioner af kvinder i andre dele af verden.
Ifølge tal fra det internationale anerkendte analyseinstitut Guttmacher Institute lever 40 procent af kvinder i den fødedygtige alder i lande med yderst restriktive abortlovgivninger.
47.000 kvinder dør hvert år som følge af en usikker abort og 8,5 mio. lemlæstes med følger som uoprettelige skader på kønsdele, infertilitet og psykologiske traumer.
Kvinder, der bliver gravide, uden at de har ønsket det, tyr til ulovlige aborter uden for det etablerede sundhedssystem. Og aborterne bliver ofte udført i uhygiejniske omgivelser af personer, der ikke har de nødvendige kvalifikationer.
Som i USA for mere end 40 år siden er metoderne f.eks. at stikke cykeleger op i livmoderen eller at drikke vaskepulver. Ifølge tal fra WHO er halvdelen af verdens aborter usikre, og stort set alle disse bliver udført i udviklingslande.
“Stramme abortlovgivninger medfører ikke lavere abortrater. Hvis man lovgiver mod kvinders ret til at bestemme over egen krop betyder det ikke færre aborter, men flere dødsfald”, anfører Tania Dethlefsen og lægger til:
“Dét, der i lige så høj grad er brug for, er yderligere afkriminalisering af abort og mere og bedre seksualundervisning samt adgang til prævention afgørende for at forhindre uønskede graviditeter og dermed aborter”.
Ifølge Guttmacher Institute faldt det årlige antal abort-relaterede dødsfald i Sydafrika således med 91 procent, da landet lovliggjorde abort i 1996.
Yderligere oplysninger hos:
Mikkel Dalum, International kommunikationsmedarbejder,
Sex & Samfund, mobil: 27 28 07 53 og
e-mail: [email protected].