Årsrapport om NGOer: Mellemfolkeligt Samvirke og Ibis skal styrke den folkelige forankring

Redaktionen

Integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder fremsendte onsdag rapporten om “De danske NGOers folkelige forankring 2004” til Folketingets Udenrigsudvalg og heri er især Mellemfolkeligt Samvirke og u-landsorganisationen Ibis i søgelyset for manglende folkelig forankring.

(Rapporten vil samtidig kunne ses på Folkelig forankring www.um.dk/da/menu/Udviklingspolitik/BistandIPraksis/NGOSamarbejde/FolkeligForankring/).

Rapporten er en opfølgning på en lignende rapport, som Udenrigsudvalget modtog i juni 2003. Ligesom sidste år illustrerer rapporten bredden og mangfoldigheden i forhold til NGOernes folkelige forankring, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Samtidig præsenterer den en tilbundsgående undersøgelse af NGOernes forskelligartede forankring i det danske samfund. Rapporten beskæftiger sig særligt med de store organisationer, og der stilles, som det også var tilfældet sidste år, specifikke krav til Mellemfolkeligt Samvirke og Ibis om at styrke den folkelige forankring.

I rapporten lægges videre op til at iværksætte en række målrettede initiativer, der primært skal bidrage til at inddrage nye og bredere kredse i NGO-bistanden. Et af dem er et NGO-træf over temaet folkelig forankring, hvor NGOerne – såvel store som små – og andre aktører involveret i dansk u-landsbistand kan præsentere og dokumentere resultater, dele viden og erfaringer samt diskutere og udvikle koncept og strategier.

Bertel Haarder udtaler i forbindelse med rapporten:

– Styrkelse af civilsamfundets organisationer i udviklingslandene spiller en vigtig rolle både i forhold til at bekæmpe fattigdom og i udviklingen af demokratiske samfund. Danske NGOer har tradition for et langvarigt samarbejde med organisationer i u-landene og gennem årene vist, at de kan nå de svageste og fattigste grupper.

– Organisationerne spiller samtidig en vigtig rolle i forhold til at skabe legitimitet og folkeligt engagement herhjemme i forhold til udviklingssamarbejdet og udgør – også i denne sammenhæng – et væsentligt supplement til det statslige bistandssamarbejde.

– De danske NGOer spiller således en naturlig og vigtig rolle i dansk udviklingssamarbejde, der går langt videre end at være administratorer af statslige bistandsmidler.

– Jeg lægger derfor vægt på, at de enkelte organisationer ikke mindst gennem det frivillige engagement arbejder aktivt og målrettet med deres folkelige forankring og legitimitet.

Og så kommer det:

– Kravene, der stilles til Mellemfolkeligt Samvirke og Ibis, bør som et minimum opfyldes. Disse organisationers folkelige forankring må styrkes og være mere rodfæstet, hvis de også fremover skal gøre sig forhåbninger om at modtage betydelig statslig støtte, anfører Haarder.

Yderligere oplysninger fås hosl chefkonsulent Jens Kåre Rasmussen, tlf. 33 92 1417, eller fuldmægtig Lars Kjellberg, tlf. 33 92 14 42, Humanitær bistand og NGO-samarbejde.