Aung San Suu Kyi: Jeg er præsidentkandidat

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“I want to run for president and I’m quite frank about it”.

Så klar var beskeden fra Burmas mangeårige leder af oppositionen Aung San Suu Kyi, da hun talte ved World Economic Forum for East Asias møde torsdag.

Udtalelsen, der blev tv-transmitteret og citeres i en pressemeddelelse på World Economic Forums website, blev dog fulgt op af et praktisk forbehold.

For på grund af sit ægteskab med en englænder (Oxford-professoren Michael Aris, der døde i 1999) er Aung San Suu Kyi forhindret i at blive udnævnt som præsident ifølge landets nuværende forfatning – udarbejdet af militærledelsen i 2008.

“(F)or me to be eligible for the post of the presidency, the constitution will have to be amended,” sagde hun – og tilføjede, at det ikke ville blive nemt at ændre forfatningen.

På podiet ved siden af Aung San Suu Kyi sad imidlertid unionsministeren Soe Thane og modsagde hende.

“En forfatningsændring er altid mulig” sagde han ifølge World Economic Forums website og tilføjede, at de økonomiske og politiske forandringer i Burma ikke kan tilbagerulles.

Over 1000 deltagere fra 55 lande mødes i disse dage i Burmas officielle hovedstad Nay Pyi Taw for at diskutere de udfordringer og muligheder, der ligger foran Burma og resten af Sydøstasien.

Den snart 68-årige Suu Kyi er datter af Burmas faderfigur Aung San, der blev myrdet et halvt år før landets uafhængighed i 1948.

Hun er leder af oppositionspartiet National League for Democracy (NLD) og har siddet i husarrest i 15 år under det tidligere militærregime.