Avis: Danida har i årevis fortiet stribevis af sager om millionsvindel og bedrageri med dansk u-landsbistand

Redaktionen

Danida har i årevis undladt at oplyse offentligheden om stribevis af sager om bedrageri og svindel med danske bistandspenge i Den 3. Verden.

“Nyhedsavisen” har i samarbejde med TV 2 fået adgang til 244 sager om svindel, bedrageri eller andre regnskabsmæssige uregelmæssigheder for i alt 176 mio. bistandskroner fra 2004 til 2008, skriver websitet avisen.dk tirsdag aften.

Danida har i de fleste sager fået pengene tilbagebetalt fra u-landene, men fortiet bedrageriet for befolkningen.

Danida erkender blankt, at man ikke fortæller om snyderiet, skriver “Nyhedsavisen”. – Danidas opgave er at fortælle de positive historier, siger kontorchef i Danida, Mette Melson.

Det synspunkt vækker stærk kritik fra bl.a. en tidligere ansat i Danida. Journalist Jesper Søe har arbejdet med dansk bistand i 37 år og i 10 år (1992-2002) været ansat i Udenrigsministeriet som redaktør af Danidas magasin “Udvikling”.

– Det er rystende at sige sådan noget. Danida er ikke en loge, men et foretagende, som forvalter vores allesammens penge til at skabe en bedre verden. Skatteborgerne har et absolut og uindskrænket krav på at få alle ting frem. De gode såvel som dårlige. Alt andet vil kun virke som en boomerang mod bistanden, siger han til “Nyhedsavisen”.

Bedragerisagerne, som Nyhedsavisen har fået aktindsigt i, har ligget i Danidas kontorer i årevis. Og der kommer hele tiden nye svindelsager til.

Dertil kommer 151 allerede indberettede svindelsager – oveni de 244 -, som ikke er udleveret til “Nyhedsavisen” »af hensyn til diplomatisk kotyme for samarbejde med andre landes ambassader og myndigheder,« som Danida skriver i et brev i december 2007. Det giver tilsammen 395 sager med anfægtelige forhold.

– Det er dybt kritisabelt, at det aldrig kommer offentligheden for øre, når der er korruptions- og svindelssager, siger journalist og forfatter Knud Vilby, der har beskæftiget sig med bistand i en menneskealder og er tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke.

– Det ville være fornuftigt og helt naturligt, hvis Danida hvert år lavede en årsrapport og fortalte om de sager, der havde været – lige som de jo altid fortæller vidt og bredt om de herligheder, de laver, siger han.

Svindelsagerne dukker op i alt fra projekter i u-landsorganisationer som Folkekirkens Nødhjælp og Ibis til statslige projekter i lande som Tanzania, Cambodia og Bolivia.

I de 244 sager, som Nyhedsavisen har fået aktindsigt i, og som fylder 2 store ringbind, har man fra udenrigsministeriets side søgt at skjule, hvor svindlen er foregået.

Det er sket ved at overstrege alle navne på lande og projekter i de udleverede dokumenter. Gennem research er det lykkedes Nyhedsavisen at finde oplysninger om svindelsagerne alligevel.

I ét af dokumenterne fra Danida fra 19. april 2006 står der f.eks. om en sag i Tanzania: »Bedrageriet omfatter i alt 3,8 millioner kroner. Politiet er af den opfattelse, at alle pengene er brugt i mislykkede mine- og ædelstensinvesteringer.«

»Der er tale om et tilfælde af tyveri af 5.000.000 FCFA (cirka 57.000 kroner. red) af befolkningens bidrag til nye vandpunkter, som kassereren ved regional direktionen for vand havde stukket i egen lomme,« fremgår det af et andet dokument fra 14. februar 2008 om en sag i Benin.

»Der er begået underslæb for et samlet beløb på cirka DKK 316.000 kroner,« står der i en sag fra 3. oktober 2005. Og et overslag over svindel og forsvundet udstyr i et projekt »beløber sig til 426,283 kroner,« skriver Danida den 30. januar 2008.

– Det er ganske givet, at man ville finde langt mere svindel og snyderi, hvis man tjekkede efter med en tættere tættekam, siger Knud Vilby.

Nogle gange bliver de skyldige fanget, andre gange er det u-landenes regeringer, der må erstatte beløbet af deres egne slunkne kasser, hvis landet vil gøre sig håb om at modtage hjælp fremover.

Ifølge Ulla Tørnæs opgør Danida selv det samlede tab i de seneste 4 år til 20 millioner. Det tal forventes dog at stige kraftigt, da 80 sager stadig er uafsluttede.

Læs mere på www.avisen.dk