Avis: Mindre tøj til landets genbrugsbutikker

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danskerne er mindre tilbøjelige til at aflevere deres aflagte tøj i tøjcontainere eller genbrugsbutikker. Det viser i hvert fald tal fra Dansk Røde Kors, som gratisbladet “Søndagsavisen” har fået udleveret.

Fra 2005 til 2012 er mængden af tøj, der indleveres i Røde Kors 229 butikker, faldet med næsten en fjerdedel (24 procent), mens mængden af tøj, der lægges i organisationens 1.100 tøjcontainere, er gået tilbage med fem procent siden 2007, skriver bladet søndag.

For genbrugsbutikkernes vedkommende er mængden af doneret tøj droppet fra 3,4 tons i 2005 til 2,6 tons i fjor.

“Danskerne er blevet mere bevidste om, hvad de bruger deres penge på, og nyt tøj nedprioriteres af mange. Folk bruger deres tøj i længere tid, før de smider det væk”, siger genbrugschef i Røde Kors i Danmark, Tina Dollerup, til Søndagsavisen.

Hun afviser, at tendensen har noget at gøre med mindre opbakning til u-landssagen.

Det samme gør seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Lars Engberg-Pedersen, som gør gældende, at danskernes opbakning til velgørenhed og u-landsbistand er usvækket.

“Det er egentlig lidt paradoksalt. De seneste 15 år har over halvdelen af danskerne støttet op om u-landsbistand, men samtidig mener over 50 procent, at pengene ikke går de rigtige steder hen”, siger han til bladet.

Tirsdag (05.11) kører den årlige Røde Kors-kampagne “Smid bukserne”, hvor der samles tøj ind landet over.