Avis: Økonomisk rod i Løkke Rasmussens klimainstitut

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Global Green Growth Institute (GGGI) i Sydkorea, der er blevet kendt herhjemme på grund af formanden Lars Løkke Rasmussens (V) rejsevaner, har ondt i økonomien og svært ved at betale regningerne til tiden. Det viser en undersøgelse af klimainstituttet, skriver Ekstra Bladet fredag.

Der er tale om et såkaldt review af GGGI, foretaget af fire af fondens medlemslande heriblandt Danmark.

“Der står nærmest i konklusionerne (dateret 12. september 2013), at det meste af det, som bliver lavet i GGGI, flyder”, siger økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Christian Bjørnskov til Ekstra Bladet.

Han bakkes op af Per Nikolaj Bukh, der er økonomiprofessor på Aalborg Universitet: “Reviewet er meget kritisk i forhold til organisationens fremdrift og overlevelse”, konstaterer han ifølge Ekstra Bladet.

Årsagen til, at instituttet mangler penge, er, at mange lande holder deres støtte tilbage, fordi de savner besked på, hvad pengene bliver brugt til.

Ifølge Per Nikolaj Bukh er det normal praksis i mange lande, at man sender penge i rater og kræver rapporter om, hvordan det går med pengene. Organisationen har derfor været for langsom til at bygge en ordentlig rapportering op, vurderer professoren.

Venstres partiformand, Lars Løkke Rasmussen, blev i juni 2012 udnævnt til formand for GGGI, der oprindeligt var et sydkoreansk initiativ. I maj året før havde Danmark bevilget 90 millioner kroner i bidrag til klimafonden.

GGGI, der har hovedkontor i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, arbejder med områder som energi, vand, landbrug og transport.