Avis: P4G-topmøde bliver betalt af udviklingsbistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Regningen for P4G-topmødet, der for nylig blev afholdt i København, løb op i godt ti millioner kroner og det betales af de midler, der er sat af til udviklingsbistand, skriver Dagbladet Information lørdag.

Oplysningen kommer fra Udenrigsministeriet.

I forvejen har regeringen indtil videre støttet P4G med 225 millioner kroner fra udviklingsbistanden.

P4G er forkortelse for “Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030”, som den danske regering lancerede i forbindelse med FN’s generalforsamling i 2017. Målet er at skabe bæredygtig udvikling og grøn vækst  – og det skal ske via offentligt-private partnerskaber.

Dertil er der skabt en fond, der skal finansiere projekter i bl.a. Kina, Mexico og Etiopien. For nylig kom det frem at den kinesiske e-handels-gigant Alibaba er blevet udvalgt til at modtage støtte fra fonden til at gøre sin pakketransport mindre miljøbelastende.

Et topmøde hvert andet år er en fast bestanddel af P4G og det kritiseres af professor Martin Marcussen fra Københavns Universitet. Han er bl.a. ekspert i udenrigstjenesten:

“Der er meget mødeaktivitet rundt omkring i hovedstæderne. Det er nogenlunde de samme mennesker, der mødes igen og igen. Det er en dyr måde at arbejde diplomatisk og udviklingspolitisk på. For der er langt fra de konferencer og den mødeaktivitet til det, det i virkeligheden handler om: at skabe udvikling. I bedste fald skaber møderne et momentum for forandring. I værste fald er der tale om udviklingsturisme.”