Mens medarbejdere, der er udstationeret i over seks måneder, nu mister deres skattefritagelse i Danmark som led i det seneste skatteforlig, kan udsendte fra en statslig myndighed som udenrigsministeriet stadig regne med et stort skattefrit tillæg oveni lønnen.
Det skriver Berlingske tirsdag. Bladet anfører, at tillægget, som altså falder oveni hyren, skal dække de omkostninger, som er forbundet med et længere arbejdsophold i udlandet.
Udenrigsministeriet i København oplyser overfor avisen, at p.t. 457 personer årligt deler 150,5 mio. kr. i udetillæg, svarende til 329.000 kr. pr. person.
Beløbet er omkostningsbestemt og Berlingske har kendskab til et konkret eksempel, hvor der i skattefrit udetillæg gives 30.000 kr. månedligt kontant og 30.000 kr. til dækning af boligudgifter samt 80.000 kr. om året pr. barn som betaling for international skolegang.
Kilder nuancerer onsdag billedet overfor U-landsnyt.dk ved at oplyse, at statens medarbejdere til gengæld får reduceret deres løn ved udsendelse, idet alle tillæg – kvalifikations-tillæg, ansvars-tillæg etc. – i så fald fjernes.
Sådanne tillæg har alle medarbejdere flere af og de er en del af lønnen. Tilbage er derfor grundlønnen. De skattefrie tillæg er så en modydelse.
Deres størrelse er afhængig af, om man er enlig eller gift – og om man f.eks. er ambassadør. For hvert barn får man også et beløb og så bor man gratis.
Udsendte af staten betaler skat i kongeriget. Det har Danida-rådgivere, firmaudsendte etc. hidtil ikke gjort. Desuden får eksempelvis rådgivere årlige rejser til hjemlandet betalt. Det gør udsendte af staten ikke.
Thomas Østrup Møller, der er administrationschef i udenrigsministeriet, siger til Berlingske:
“Vi har den særlige udfordring, at vore medarbejdere – til forskel fra de fleste andre udsendte – igennem et helt arbejdsliv skal veksle mellem at arbejde herhjemme i ministeriet og på en ambassade i udlandet – typisk i intervaller af tre til fem år ad gangen”.
“Det har bl.a. stor betydning for ægtefællens egen karriere, løn og pension”, lægger han til.
Ophævelsen af ligningslovens paragraf 33, som siden 1975 har givet udsendte i mindst 183 dage skattefritagelse her i landet (hvorefter de kan betale skat i opholdslandet), betyder ifølge bl.a. de humanitære organisationer, at de må betale højere lønninger for at kompensere for det øgede skattetræk på lønsedlen.