Bach Mortensen atter fremme i forreste række

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Venstre og Radikale Venstre er en del af ALDE, og både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidl. økonomi- og indenrigsminister og nuv. konkurrencekommssær i EU, Margrethe Vestager (R), deltog i kongressen. Lars Løkke glæder sig over, at en dansker beholder posten som vicepræsident i gruppen: 

“Det er vigtigt, at de danske interesser varetages på bedste vis centralt i ALDE, og med en vicepræsident med Henriks erfaring og kompetencer kunne Danmark ikke være bedre repræsenteret i partiledelsen,” siger han.

ALDE er den fjerdestørste gruppe i Europa-Parlamentet, og alliancen er muligvis på vej til at blive endnu større. På kongressen meddelte den franske præsident Emmanuel Macrons En Marche-bevægelse, at den ønsker at indgå i ALDE. Se også  se https://alde.eu/en

62-årige Henrik Bach Mortensen tilhører inderkredsen om Løkke i Venstre og blev sidste efterår indvalgt som byrådsmedlem for partiet i Gladsaxe kommune ved København

Det lokale Gladsaxebladet skriver bl..a om ham: Henrik Bach Mortensen valgte den matematisk-samfundsfaglige linje. Han blev student i 1975 fra Holte Gymnasium og cand.polit. i 1982 og M.phil. fra Cambridge University 1983.

Første spindoktor

Henrik Bach Mortensen tilhører den første bølge af ”spindoktorer” på Christiansborg. Han stod for at professionalisere den politiske rådgivning i Venstres folketingsgruppe samtidig med, at Suzanne Bjerrehuus og Jacob Buksti stod i spidsen for et lignende forløb hos henholdsvis De Konservative og Socialdemokratiet: “Det satte en rigtig god udvikling i gang på Christiansborg. Den førte til, at politikerne var i stand til at hamle op med interesseorganisationerne”, gør han gældende..

Med sin indsigt i politik fra gangene på Christiansborg kan Henrik Bach Mortensen heller ikke genkende det negative billede, der forsøges tegnet af folketingspolitikere som forkælede og uvidende om, hvad der rør sig i befolkningen: “Der er ikke grundlag for denne myte. Folketingsmedlemmerne arbejder dag og nat, og hvis borgerne kunne følge det, ville det afføde respekt i stedet for mistillid”, siger han til Gladsaxebladet.

Stor rejsevirksomhed

Politik og internationale samfundsforhold er Henrik Bach Mortensens helt store interesse, som han også forsøger at kombinere med familiens fritidsaktiviteter:

“Min kone og jeg bruger megen tid sammen med familien på vores ødegård i Blekinge. Vi har også rejst en del. Som familie prioriterede vi disse rejser, hvor vi trak en hel måned ud af kalenderen og kom væk fra det voldsomme tempo i dagligdagen. Det har givet nogle tætte familiebånd. Vi har besøgt lande som Vietnam og Thailand, og det har været med til at give vores børn et internationalt udsyn. 

Henrik Bach Mortensen har blandt meget andet været ansat som økonom i Industrirådet, og efter sin periode på Christiansborg, blev han i 2000 direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, som han samtidig repræsenterede i en stribe råd og nævn. I 2005 var han med til at stifte den liberale tænketank CEPOS.

I øjeblikket har han sideløbende med sin direktørstilling i Ledernes Hovedorganisation en række tillidshverv: han er således formand for Tilsynsrådet – der er det centrale tilsynsorgan for Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering. Han var til nylig formand for Folketingets Institut for Partier og Demokrati (DIPD) og er fortsat vicepræsident i ALDE (Alliance of Liberal and Democratic Parties in Europe).

Demokratier i verdens u-lande

Særligt de internationale poster har været givende for ham: “Jeg har været i mange lande i Afrika og Asien. Det har altid interesseret mig, hvilke vilkår ”Guds børn på jord” har. Om mennesker kommer fra Afrika eller Asien, adskiller deres ønsker sig ikke væsentligt for vores. Men man ser måske et andet gåpåmod dér”.

“I Danmark har vi været så heldige, at vi har fået en masse forærende, men vi kan virkelig lære meget af at opleve demokratiudviklingen i u-landene på nært hold – f.eks. besøgte jeg for nylig Swaziland og Nepal. Det enkelte menneske kan få succes med sit eget liv uanset, hvor det bor, men det kræver samtidig, at systemet ikke forsøger at ”leve livet” eller udemokratisk at knægte friheden for den enkelte”, anfører han.

Om tiden hos DIPD på https://globalnyt.dk/content/dipd-formand-fylder-60

Og om hans efterfølger efter otte år på formandsposten – se  https://globalnyt.dk/content/mogens-jensen-formand-institut-politisk-u-landshjaelp