Baggrund for London Roundtable (Countdown 2015-konferencen)

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I september 1994 trak FNs Internationale Befolkningskonference (ICPD) officielle delegationer fra 179 lande til Kairo i Ægypten.

Der deltog omkring 11.000 delegerede, herunder regeringsdelegationer, FN-kontorer, mellemstatslige grupper, NGOer og medierne, og det gør konferencen til den største nogensinde om befolkning og udvikling, skriver foreningen Sex og Samfund i en presserundsendelse forud for London Roundtable, der afvikles fra 31. august i 10-året for Kairo-mødet.

Alle 179 delegationer blev enige om et globalt Handlingsprogram, der opstillede prioriteter og tidsbestemte mål for de næste 20 år. Handlingsprogrammet, også kaldet “Kairo-konsensus”, tager en stribe emner om befolkning og udvikling op, bl.a. seksuel og reproduktiv sundhed, menneskerettigheder, styrkelse af kvinders indflydelse, uddannelse, miljø, ind- og udvandring og forebyggelse og bekæmpelse af hiv/aids.

Den opnåede konsensus (enighed) var et kraftigt signal om en radikal ændring af, hvordan man skal tackle befolkningsproblematikken. Konferencen markerede afslutningen på befolkningskontrol og begyndelsen på investeringer i enkeltindividers muligheder.

Fattigdom og befolkningstilvækst skulle ikke længere bekæmpes med massekampagner for spiraler, men med en indsats for kvinders og mænds ret til at vælge, hvornår og hvor mange børn de ville have.

Det internationale samfund forpligtede sig til at gøre ligestilling, menneskerettigheder og reproduktive rettigheder til grundlaget for den nye aftale og opfordrede til universal adgang til reproduktive sundhedsydelser, uddannelse og oplysning, og til at sænke spædbarns-, børne- og mødredødeligheden inden år 2015.

10 år tilbagelagt, 10 år igen

Konferencen Countdown 2015, der holdes fra 31. august til 2. september i London, markerer 10-året for FNs Befolkningskonference. Konferencen samler hundredvis af særligt inviterede organisationer og eksperter, som sammen med embedsmænd, politikere og ledere fra FNs Befolkningsfond, UNFPA, WHO m.fl vil vurdere de globale fremskridt mod målene om kvinders rettigheder, reproduktiv sundhed og fattigdomsbekæmpelse.

Efter 10 års arbejde står det klart, at enigheden og Handlingsprogrammet fra Kairo har haft markant effekt på verden og den nationale beslutningsproces. Næsten alle lande har indført konkrete initiativer til gennemførelse af aftalen, og regeringer fortsætter på regionale og nationale møder med at gentage deres forpligtelse over for ICPD-handlingsprogrammet.

Men hvad er der sket, nu vi er halvvejs?

Hiv/aids epidemien har nået pandemiske proportioner. Som EUs udviklingskommissær, Poul Nielson, siger: – Hiv/aids truer med at spolere de sidste 30 års resultater i de værst ramte områder.

Næsten 40 millioner verden over er smittet med hiv, og sidste år døde mere end 3 millioner af aids. Der har også været stigende kønsforskel i hiv-infektionstallene, hvor særligt unge kvinder har højere risiko for at blive smittet end mænd i samme alder.

Unge under 25 år udgør nu halvdelen af verdens befolkning. Det medfører skærpede krav til familieplanlægning og prævention i en tid med mangel på forsyninger.

Men konservative kredse i USA, visse arabiske lande og Vatikanet arbejder aktivt for at seksualvejledning for unge begrænses til budskabet om seksuel afholdenhed indtil ægteskabet, og samtidig anfægtes kvinder rettigheder, herunder retten til legal abort.

Countdown 2015 tager behovet for nye, aggressive tiltag for at gennemføre Kairo-aftalen op. Arrangørerne udsender en detaljeret landeanalyse over fremskridt og opstiller forslag til, hvordan tusinde af fortalere og sundhedspersonale bedst kan udbrede seksuelle og reproduktive rettigheder og ydelser til verdens 6,4 milliarder mennesker.

HVAD:
Den Globale Rundbordskonference, Countdown 2015, er et tredages møde mellem tænkere og visionære, som vil diskutere, vurdere og evaluere 10 års arbejde med at gennemføre ICPD-handlingsprogrammet.

På rundbordskonferencens åbningsdag vil der blive offentliggjort en særlig statusoversigt – et report card – ovre fremskridt og problemer i verdens lande. På sidstedagen offentliggøres en deklaration og ramme for en global strategi som fastsætter prioriteringer for de næste 10 år.

HVORNÅR:
D. 31. august til d. 2. september 2004

HVOR:
Queen Elizabeth II (QE2) Conference Center i London, England.

HVEM:
Countdown 2015-initiativet er et samarbejde mellem civile organisationer, der arbejder for at forbedre seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder i verden.

Formålet med initiativet, som er iværksat af Family Care International (FCI), Den Internationale Familieplanlægningsorganiation (IPPF) og Population Action International (PAI), er at puste nyt liv i forpligtelserne i 20-års målene fra ICPD-1994 og at måle globale fremskridt hen imod målene.

Countdown 2015 søger at opstille klare prioriteringer, rekruttere nye allierede og fokusere på unges centrale rolle om at skabe reelle ændringer i menneskers liv.

Talere på konferencen omfatter bl.a.: Thoraya Obaid, UNFPAs administrerende direktør; økonom Jeffrey Sachs fra Columbia University; Mary Robinson (tidligere præsident i Irland og formand for FNs Menneskerettighedskommission), som nu leder initiativ for etisk globalisering (Ethical Globalization Initiative); Timothy Wirth, formand for FNs Fund (United Nations Foundation and Better World Fund); Kommissær Poul Nielson fra EUs Kommission for Udvikling og Humanitær Bistand; Hillary Benn, Storbritanniens minister for International Udvikling samt andre endnu ikke navngivne talere.

INDHOLD:
På konferencen vil der være arbejdsgrupper og plenarmøder ligesom kulturelle arrangementer, udstillinger og en gallamiddag.

Dag 1: Verdens tilstand: Hvordan har verden ændret sig siden 1994? Hvad er fremtidsudsigterne for de næste 10 år, når det gælder globalisering, fattigdom, indkomstfordeling, menneskerettigheder, kvinders rettigheder og udfordringerne i forbindelse med religiøs fundamentalisme?

Dag 2: Kulturens tilstand: Hvilken rolle spiller informationsteknologien i forhold til at forme, hvem vi er? Hvilken indflydelse har medier, film, fjernsyn, radio og internettet på uddannelse, seksualitet og familien?

Dag 3: Videnskabens og sundhedens tilstand: Hvad vil det sige at være menneske i dag? Hvordan ændrer vi os i takt med ny bioteknologi, medicinske fremskridt, hiv/aids-epidemien, adfærdsforskning og fornyelse inden for reproduktiv sundhed?

Diskussioner vil blive kanaliseret ud på 10 emnegrupper i forbindelse med både ICPD og 2015-Målene. Emnegrupperne er:

Unge: Halvdelen af verdens 6,4 milliarder mennesker er under 25 år. Bliver deres behov for seksuelle og reproduktive sundhedsoplysninger og ydelser opfyldt?

HIV/AIDS: Mere end 45 millioner mennesker er allerede døde. Hvordan kan vi stoppe denne svøbe?

Ressourcer: FNs Befolkningskonference opstillede udgiftsmål for de 179 lande. Er der overhovedet håb om at indfri disse forpligtelser?

Abort: Mange udfald mod legaliseret abort, som har polariseret debatten i mange lande. Kan vi finde en løsning på problemet?

Seksualitet: Visse kulturer forhindrer en fordomsfri diskussion om seksuel adfærd, og alle kulturer forsøger at begrænse udfoldelsen heraf. Kan vi finde fælles grundlag? Hvad betyder “seksuelle rettigheder” i forskellige samfund?

Fattigdomsbekæmpelse: Det vigtigste 2015-Mål svarer til ICPD-målsætningerne. Hvordan passer reproduktiv sundhedsydelser ind i billedet?

Mødre- og børnesundhed: Visse lande har gjort store fremskridt med at reducere mødre- og børnedødeligheden, andre har ikke. Er det muligt at redde flere nyfødte liv?

Menneskerettigheder: Alle regeringer taler nu om menneskerettigheder, selv de mest undertrykkende. Hvad betyder det i forhold til FNs Befolkningskonference?

Kvinders rettigheder: Kontroverser om kvinders rolle og rettigheder har bredt sig fra den offentlige til den private sfære overalt i samfundet. Er det et fremskridt?

Udfordringer for handlingsprogrammet: Ekstremister og politiske og religiøse fundamentalister søger at bryde den internationale konsensus. Hvorfor? Er der en bestemmelse om grundlæggende værdiforskelle, særligt i forbindelse med kvinders rettigheder?

Yderligere oplysninger hos [email protected] eller Informationskoordinator hos Sex og Samfund, Katja Iversen, [email protected]

Katja Iversen, Informationskoordinator, Sex og Samfund, Tlf. 33 69 56 01 og 61 69 56 01