Bangladesh: Fattige fik nok

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Lav løn på tøjfabrikkerne skabte gadekampe og protester. Der er brug for dialog og rettigheder, mener fagforbund, som håber, at de globale tøjkæder vil tage ansvar.

Af Peter Rasmussen

Tøjbranchen i Bangladesh er ramt af kaos efter at over 300 tekstil-fabrikker lukkede i mindst fem dage i juni.

Det skete, da den nationale arbejdsgiverforening i branchen valgte at lockoute tusindvis af arbejdere, der er gået på gaden for at kræve mere i løn. Mange af arbejderne kan ikke forsørge deres familie for en løn, der er blevet overhalet af inflationen på 11 procent. Den seneste lønstigning var i 2010.

Optøjerne ramte industri-zonen Ashulia uden for hovedstaden Dhaka, hvor en halv million ansatte syr tøj til multinationale kæder.

De vrede arbejdere kastede med sten, mens ordens-magten beskød demonstranterne med gummikugler. Flere blev såret under optøjerne.

Efter fem dages voldelige sammenstød med politiet blev fabrikkerne lukket og først genåbnet efter pres fra en række fagforeninger, da regeringen garanterede for sikkerheden i zonen.

De ser ingen anden udvej

Det er den manglende ret til at organisere sig og forhandle sin egen løn, der får vreden til at eksplodere, mener Roy Ramesh, generalsekretær i sammenslutningen af tekstilforbund, BNC.

“De voldelige optøjer er uacceptable og hjælper ikke arbejderne. Men de ser ingen anden vej til at stille krav end at gå på gaden. Firmaerne udelukker reelt faglig organisering og social dialog på fabriksniveau gennem forskellige former for undertrykkelse”, siger Roy Ramesh.

Mange arbejdere tjener under 200 kroner om måneden, trods ekstremt lange arbejdsdage. De lave lønninger gør det svært for arbejderfamilierne at klare sig. Men arbejdsgiverne har meldt ud, at det er umuligt at sætte lønnen op.

Opfordrer multinationale til dialog

Læs videre på
http://www.fagbladet3f.dk/nyheder/internationalt/9a1119360c764cd39c3b43777a6c3f5f-20120625-bangladesh-fattige-arbejdere-fik-nok?utm_source=newsletter&utm_medium=Fagbladet+3F+Internationalt&utm_campaign=Fattige+fik+nok+i+Bangladesh+%2FTema%3A+Undertrykkelse+i+Belarus

Journalist Peter Rasmussen er tilknyttet Fagbladet 3F

Kilde: Seneste udgave af Fagligt Fælles Forbund (3Fs) internationale nyhedsbrev fredag.