Bangladesh: FN rydder op efter Dhakas hospitaler

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

FNs Udviklingsprogram, UNDP, indledte i weekenden et meget anderledes u-landspårojekt. Det finder sted i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, og går ud at forhindre store mængder hospitalsaffald i at blive smidt ud og efterladt på gaderne.

Det meste af affaldet, såsom injektionssprøjter, nåle, flasker til saltopløsninger, kasseret mad, gazebind og små medicinflasker, samles ind af fattige kvinder og børn, som sælger det videre uanset de store sundhedsrisici, rapporterer BBC Online.

Dhaka har over 600 klinikker og hospitaler, som hver dag leverer 200 tons affald. Og kun de færreste af dem har de nødvendige faciliteter til at komme af med affaldet på betryggende vis. Der er endog rapporter om, at ligdele er blevet dumpet på gaderne, fordi flere store hospitaler ikke har mulighed for at opbevare dem.

Tanzina Haque Hossain, der arbejder for UNDP, siger, at fattrige kvinder og gadebørn er særligt udsatte, fordi de samler potentielt smittefarlige effekter som sprøjter og nåle og plasticflasker med blodrester uden nogen form for beskyttelse på hænderne.

Effekterne kan i værste fald føre til hiv-smitte og hepatitis. Aligevel siger den 45-årige enlige mor, Kadi Dawan, til BBC, at hun samler medicinaffald, fordi det kan indbringe hvad der svarer til en halv dollar i dagløn, når hun sælger det videre.

Det er disse forhold, UNDP og dets lokale bangalske partner, vil lave om på. Projektet går ud på at indsamle affald fra klinikker og hospitaler i særligt konstruerede rickshaws og bringe det til et genbrugsanlæg. Her vil arbejdere iført beskyttelsestøj nedbryde affaldet og genbruge det på forskelligt vis.

Dr. Mahmudur Rahman, fra “Initiative for Peoples Development”, den lokale partner, som UNDP finansierer, siger, at projektet blot er led i en langstrakt proces. En proces, der gerne skulle ende med, at hospitalerne selv tager ansvaret for deres affald.

I dag siger hospitaler og klinikker, at de ingen ressourcer har til at skaffe sig af med affaldet på sikker vis, og byrådet melder også hus forbi. Det kører med så anstrengt økonomi, at det dårligt kan passe sine nuværende økonomiske forpligtelser, endsige påtage sig nye.