Af Peter Keiding og Peter Rasmussen
Overfald på “opsætsige” tøjarbejdere er et voksende problem i Bangladesh. Kamrul Hasan fik bank med en jernstang, da han arbejdede på en fabrik, der har været underleverandør til Bilka og Føtex, skriver “Fagbladet 3F” i sin seneste udgave.
Episoden er langt fra enestående i det sydasiatiske lavindkomstland, der tilhører verdens største tøjproducenter, fortæller Amirul Amin fra fagforbundet NGWF:
“Når fabriksejerne reagerer med vold og overfald, står de ansatte desværre ofte alene og uden reelle muligheder for at få hjælp og retfærdighed”, siger han.
Han bakkes op af Kasheful Hoda fra research-instituttet RISE:
“Det sker desværre ofte, at arbejdere bliver tævet af bøller, der er hyret af ledelsen, hvis de protesterer over forholdene. Det seneste halve år har der været en række grove overfald på tøjfabrikkerne”.
“Protesterne handler typisk om, at lønnen er forsinket, eller at fabrikken ikke lever op til den nye mindsteløn”, fortæller forskeren.
3F: Uacceptebelt
“Vold er uacceptabel og må selvfølgelig bringes til ophør. Den anvendes tilsyneladende helt kynisk til at skræmme arbejdere fra at organisere sig”, siger Jesper Nielsen, international rådgiver i 3F.
“Der er et stort problem, at de skyldige går fri, når arbejdere, der forsøger at gøre brug af deres rettigheder, udsættes for overgreb”.
“Firmaer, der køber tøj i Bangladesh, bliver nødt til at træffe stærke forholdsregler for at undgå at blive medskyldige i, at menneskerettighederne bliver krænket systematisk”, lægger han til.
28-årige Kamrul Hasan blev angrebet og tæsket af bøller med jernstænger på tøjfabrikken Orion Knit Textiles i Bangladesh. Årsag: Han havde nedlagt arbejdet i protest mod manglende løn.
“Vi strejkede, fordi lønnen var forsinket. Det skete næsten hver måned og var et stort problem for os. Derfor havde vi samlet os på gårdspladsen”, fortæller han.
40-50 bøller dukkede op
Pludselig blev de strejkende angrebet af 40-50 mænd bevæbnet med jernstænger.
“De begyndte at tæske løs på os med stængerne, mens de råbte, at vi skulle gå tilbage til arbejdet og lade være med at beklage os. Der er ingen tvivl om, at de var hyret af firmaet”, vurderer Kamrul Hasan.
Det var i november 2013, og det var første gang Kamrul deltog i en strejke.
Blødte fra hovedet
Læs videre på
http://www.fagbladet3f.dk/temaer/bangladesh/af771d1e93ac4b53a1e57fe4c92462ae-20140331-kamrul-blev-taesket-af-firmaets-boeller
Her kan man også se hele Fagbladets tema om arbejdsforholdene i Bangladesh.