Bangladesh: Regeringen gør op med leder af stor NGO

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Myndighederne i Bangladesh har anlagt sag om “tilskyndelse til uro og optøjer” mod lederen af en af det sydasiatiske lands mest indflydelsesrige hjælpeorganisationer, rapporterer BBC Online mandag.

Qazi Faruque Ahmed og 6 af hans medarbejdere anklages desuden for at have planer om at omstyrte regeringen. Ahmed påstås at stå bag mobiliseringen af titusinder af mennesker, som deltog i en storstilet demonstration vendt mod regeringen i Dhaka i april. Ahmeds advokater kalder anklagerne mod ham for “forfølgelse”.

Ahmed er præsident for Proshika, en af de største ikke-statslige organisationer ikke blot i Bangladesh, men i hele verden, som beskæftiger tusinder af mennesker i fattigdomsbekæmpelse, uddannelse og andre udviklingsprojekter.

Proshika bistår omkring 2 millioner fattige kvinder med små lån, såkaldte mikrokreditter, træning og uddannelse. Men ifølge regeringen er Proshika også involveret i ulovlige politiske aktiviteter og søger at “destabilisere landet”.

Regeringen mener, at Ahmed og Proshika lejede tusinder af folk til at gå i protesttog mod regeringen for at få den væltet. Proshika har flere gange udtalt sig skarpt imod 2 islamiske partier, der er med i regeringskoalitionen, med henvisning til, at de modsætter sig, at kvinder arbejder uden for hjemmet.

De seneste anklager mod Ahmed kommer samtidig med, at han – der p.t. sidder fængslet – forhandler om kaution i andre kriminalsager, herunder flere tilfælde af påstået bedrageri. Hans advokater gør gældende, at ingen af søgsmålene er konkrete, og at han udsættes for politisk forfølgelse.

– Regeringen har anlagt 15 søgsmål mod ham på en enkelt dag, og den seneste om “tilskyndelse til optøjer og uro” adskiller sig ikke det fjerneste fra de andre, sagde advokat Rokanuddin Mahmud. I maj opfordrede Amnesty International til løsladelse af Ahmed og sagde, at han var i stor fare for at blive udsat for tortur med det formål at aftvinge tilståelser.

Amnesty mener, at repræsentanter for Proshika har været mål for myndighedernes forfølgelse, siden den nye regering kom til efter valget i 2001. Bl.a. har Proshika måttet se flere af sine kontorer endevendt af politiet og har fået forbud fra myndighederne mod at modtage donormidler fra udlandet.

Bangladesh har været hovedsamarbejdspartner for dansk bistand siden nationens fødsel i 1971.