Lars Zbinden Hansen skriver fra Cotonou
Danida lukker og slukker efter 20 år i lille vestafrikanske Benin – U-landsnyt.dk har været på besøg og indhentet et par indtryk af, hvordan ”udfasningen” forløber.
”En god og ordentlig tilbagetrækning” er et udsagn, man hører fra mange sider, når man spørger beninere og andre, hvordan den danske lukning af bistandsprogram og ambassade forløber.
Det er ikke bare den udsendte danske stab med ambassadør Stephan Schönemann i spidsen, der synes, at ”vi” gør et godt stykke arbejde i en forholdsvis besværlig situation, men også mange andre aktører i den beninske bistandsverden.
Det gælder også personer, der direkte eller indirekte bliver påvirket af dav. udviklingsminister Søren Pinds (V) og VK-regeringens beslutning i januar 2011 om at lukke ned for bistands-samarbejdet med Benin.
En beslutning, der blev bekræftet af SSFR-regeringen et år senere: Danmark skal have lukket alle bistandsaktiviteter i løbet af 2013 og være helt ude af landet inden udgangen af 2014.
Mange havde håbet og troet, at den nye danske regering ville omgøre beslutningen, men sådan gik det ikke. Danidas chef, Ib Petersen, havde da også allerede i marts 2011 lagt vejen forbi Benin for at forklare regeringen i Cotonou om VKs beslutning.
I dag siger man i Benin, at den næppe kunne omgøres – på noget tidspunkt. Det var pinligt at skulle forklare forståeligt knotne beninere, at Danmark ikke længere ville ”koncentrere sig” om at hjælpe det fattige land.
Men det ville være dobbelt så pinligt først at sætte en lukningsproces i gang og så pludselig vende på en tallerken og alligevel at blive i Benin.
Lidt rundt i programmerne
De nærmeste dage bringer U-landsnyt.dk et lille indblik i, hvordan den danske lukning opfattes, og hvordan det giver sig udslag i et udpluk af Danidas operationsområder i Benin.
I det danske program om ”demokratisering og ligestilling”, der skal være helt udfaset inden udgangen af 2012, hilser vi på den navnkundige beninske politiker, aktivist og sociale revser Albert Tévoédjrè. Han er den første beniner, som bærer den gode danske titel som ombudsmand.
I et interview beklager han den danske lukning men har også et forslag til, hvad danskerne i stedet burde gøre – for ombudsmands-institutionen, i det mindste.
Vi tager en tur ud af bivejene på landet og ser et eksempel på Danmarks engagement i ”transport-sektoren”, hvor man har været aktiv siden 1995. Den sidste Danida-firhjulstrækker skal være kørt bort fra bivejene inden udgangen af 2013.
Krasse ord fra Styrelsen
Vi besøger en skole, hvor Danida via ”uddannelsesprogrammet”, hjælper med at bespise 416 elever, og konstaterer, at de sidste 125 millioner kroner blev bevilget på trods af krasbørstige ord fra U-landsstyrelsen.
I vand- og sanitetssektoren får vi bl.a. en hollandsk programmedarbejder i tale. Han har overtaget ”resterne” af det danske vandprogram, der blev helt udfaset med udgangen af 2011.
Vand-eksperten giver indsigt i, hvor svært det er overhovedet at måle vand-behovet i et fattigt land som Benin, og hvad det betyder for Holland – og Benin – pludselig at sidde som ledende donor på vandområdet; en rolle Danmark tidligere indtog.
Et par ord – eller ingen – om andre konsekvenser
Til gengæld ikke et ord om landbrugssektoren, der for Danmarks vedkommende i Benin blev en saga blot i slutningen af 2011 efter 16 års tilstedeværelse.
”K”-ordet (korruption) nævnes kun i begrænset omfang, eftersom de embedsmænd, politikere og andre ansvarlige beninere, U-landsnyt.dk talte med, altid rystede afværgende på hovedet, hvis man prøvede sig frem med at spørge til det fænomen, som – ved alle – slimer det beninske samfundsliv til, fra top til bund.
Et andet ”k”-ord, nemlig ”konsular hjælp til danskere” i regionen bliver heller ikke behandlet indgående, selv om lukningen af Benin-ambassaden får nogle besværlige logistiske konsekvenser for besøgende fra Danmark og for danskere bosiddende i området.
Ambassaden i Cotonou dækker nemlig ikke bare Benin, men også Cameroun, Gabon, Republikken Congo (Brazzaville) og Togo.
”Så langt er vi ikke nået endnu”, hed det kort fra ambassadør Schönemann, da U-landsnyt.dk spurgte til den konsulare side af ambassade-lukningen.
Lukningen gør ellers ikke livet lettere for danskere i regionen.
Hvis man f.eks. bor i Togo og skal have nyt biometrisk pas og efter de nye regler møde frem og give sit fingeraftryk, kommer danskere i Benins lille naboland formentligt til at belave sig på enten 2 X 4 timer på landevejen eller en flybillet og en overnatning for at komme til den danske ambassade i Accra i Ghana og ramme dens åbningstider: mandag, tirsdag og torsdag mellem kl. 9 og 12.
Kan Benin klare sig selv?
Ambassadør Schönemann forlader om et par måneder Benin for at indtage ambassadør-stolen i den etiopiske hovedstad Addis Abeba.
En udsendt dansk medarbejder skal hjem til København, mens der heref-ter bliver tre danske medarbejdere tilbage for at afvikle alt det praktiske: lejemål, salg af biler, lukning og hjemsendelse af regnskaber og arkiver etc. etc.
Samt ikke mindst sikre, at de 14 lokalt ansatte får nogle gode fratrædel-sesforhold – herunder at de modtager hjælpe til kompetenceudvikling og støtte til at skaffe sig nyt job.
Med den hollandske vand-eksperts ord, er en ambassade-lukning ”en besværlig situation”, selv om det altid ligger i luften i et bistandssamar-bejde, at donoren trækker sig, når modtagerlandet kan klare sig selv.
Om det er tilfældet for Benin, vil snart blive op til andre donorer at vurdere.
FAKTA
Benin opnåede status som programsamarbejdspartner for dansk bistand i 1992, men bistanden går tilbage til 1969, da den især drejede sig om el- og vandforsyningsprojekter via danske statslån.
Det relativt lille land efter afrikansk målestok (to-en-halv-gange større end Danmark) grænser i vest til Togo, i øst til Nigeria og i nord mod Burkina Faso og Niger. Flertallet af de anslået 9,3 millioner indbyggere (2011) lever af landbrug og bomuld er største eksportvare.
Opnåede uafhængighed fra Frankrig i 1960 som Dahomey, men skiftede navn til Benin i 1975 og har været demokratisk styret siden 1991.
Henimod 30 procent af indbyggerne er kristne, 1/4 muslimer, mens 1/5 tilbeder vodoo-religioner (uofficielt formentlig flere).
—————-
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt.dk fra Vestafrika. Han er bosat i Lomé i Togo.