En ny FN-rapport dokumenterer forbrydelser mod menneskeheden i Darfur-regionen i Sudan, skriver Berlingske Tidende torsdag på lederplads og fortsætter:
PIGER er blevet holdt nøgne i voldtægts-lejre, hytter med børn er stukket i brand, ofre har fået deres øjne skåret ud, og mødre tvunget til at overgive små drengebørn til henrettelse. Terroren har allerede kostet 70.000 mennesker livet og drevet over 1,5 millioner på flugt.
Alligevel anvender FN-rapporten ikke ordet. Ordet “folkedrab”, der er et stærkt moralsk imperativ om handling. For de sudanesere, som uhyrlighederne invaliderer, kan definitionen være lige meget. Blot det internationale samfund griber ind.
Det er der desværre ikke snarlig udsigt til. Landene i FNs Sikkerhedsråd er enige om, at man bør gribe ind hurtigt, men uenighed om hvordan udstiller nye kontroverser.
Flere europæiske lande vil have overgrebene for Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag – som USA notorisk er imod. USA vil lade et ad hoc-tribunal i Tanzania behandle blodsudgydelserne.
Erfaringer fra tidligere ad hoc-domstole viser, at et år typisk går med at finde dommere og bygge den op – med fare for, at retsopgøret trækkes i langdrag og koster flere menneskeliv.
Strid om sanktioner truer også med at paralysere Sikkerhedsrådet. USA har som generalsekretær Kofi Annan foreslået sanktioner, men det er Kina stærkt imod. Det er sørgeligt og uacceptabelt, at definitioner og egeninteresser igen lammer rådet.
Danmark bør som medlem af Sikkerhedsrådet presse på for, at rådet handler. Ofrene for massehenrettelser og voldtægter kan ikke bruge tvister om definitioner og særinteresser til noget, slutter Berlingske sin lederartikel.