Berlingske: På høje tid at USA forbyder tortur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Krig gør noget ved folk. Krigsdeltagere kan opleve, at deres moralske værdier går i skred, eller rettere: de oplever det ikke selv, for de har for travlt med at føre krig.

Men andre ser forandringen, både venner og fjender, noterer Berlingske Tidende indledningsvis i en lederartikel mandag.

Berlingske fortsætter:

KRIGEN I IRAK og kampen mod terror har ført til sådanne forandringer hos de 2 ledende regeringer.

Den amerikanske regering har i snart 4 år tilbageholdt fanger på Guantanamo-basen uden lov og dom. Landet er under anklage for at bortføre mistænkte og lade dem tortere i udenlandske fængsler. Og præsidenten og hans regering har ihærdigt modsat sig et lovforslag, som kategorisk vil forbyde tortur.

På denne side Atlanten er det ikke meget bedre; den britiske regering har i retssager ønsket at kunne bruge bevismateriale fremskaffet ved tortur.

Men venner af den amerikanske og britiske regering har allerede grebet ind. I sidste uge forbød den britiske højesteret anvendelse af bevismateriale opnået ved tortur.

Og en bred koalition i Kongressen har nu fået præsident Bush til at støtte et forbud mod tortur. Bush siger nu, side om side med lovforslagets ophavsmand, senator John McCain, at han “vil gøre det klart for verden, at denne regering ikke torterer”.

Det var at acceptere det uundgåelige, kan man mene. Alligevel bør præsidentens skridt hilses velkommen. Hans modstand mod at forbyde tortur totalt har tilføjet USA stor moralsk skade. Det er på høje tid at gøre skaden god igen, slutter Berlingske Tidende sin lederartikel.

Lederen stod i Berlingske Tidende mandag den 19. december 2005