Hundredtusinder på flugt strander i Europas yderområder, fastholdt af en EU-politik, de ikke har nogen indflydelse på. Fotoprojekt giver et billede af livet som flygtning i Europa, fremgår det af en pressemeddelelse fredag fra fotoprojektet ‘Facing Europe’.
Projektet giver unge flygtninge, migranter og asylansøgere i den græske hovedstad, Athen, mulighed for selv at fortælle deres historier, så der kan blive sat ansigt på de mennesker, som gemmer sig bag statistikkerne.
Det er væltet ind med billeder og historier fra unge asylansøgere og migranter. Et gennemgående tema i mange af fortællingerne er overgreb fra politiet, og myndigheder som ofte vender det blinde øje til mod klager.
Et andet fælles tema er ekstrem fattigdom – nogle bor på gaden, og de som ikke gør det, bor ofte otte-tolv mennesker i små værelser under kummerlige forhold. De første billeder fra projektet kan ses på www.facingeurope.org
Mange af de millioner af flygtninge og migranter, som befinder sig i EU, kan ikke stemme til valget til Europa Parlamentet.
Det betyder ikke, at søndagens valgudfald er ligegyldigt for dem. Tværtimod, for en stor del af flygtninge og migranters forhold i Europa er bestemt af EU.
Situationen for flygtninge og migranter i det i forvejen økonomisk kriseramte Grækenland har i flere år været kritisk, og flygtninge i alle aldre har været nødsaget til at bo på gaden, da det græske asylsystem ikke har kapacitet til at håndtere det store antal ankomne.
Grækenland har på grund af landets geografiske placering modtaget en stor andel af de flygtninge, der er kommet til Europa, og på grund af EU-lovgivning er mange flygtninge sendt tilbage til Grækenland fra andre europæiske lande, indtil dette blev forbudt i 2011.
“Livet er et helvede”
”Livet i Grækenland er et helvede. Mit budskab til verden er at betragte hinanden uden diskrimination, race og etnicitet. Vi mennesker er ens”, siger Gandhal fra Guinea.
”Det er uheldigt at der tilsyneladende ingen menneskerettigheder er i Grækenland. Jeg kunne godt tænke mig at EU arbejdede fremadrettet på det her område, og så på hvordan flygtninge behandles her i Grækenland”, siger Danny fra Nigeria og uddyber:
“Jeg ved at Grækenland er et af medlemslandene i både den Europæiske Union og Schengen-samarbejdet, men jeg forstår ikke hvorfor de andre lande tier og derved tillader immigranter at dø af sult og et generelt hårdt liv her”.
”Fuglene har højere værdi end flygtninge og migranter her i Grækenland”, siger Samira fra Afghanistan.
Samira, Danny og Gandhal deltog på projektets fotoworkshop.
Om projektet
Facing Europe er et fotoprojekt arrangeret af Dansk Flygtningehjælps Ungdomsnetværk (www.dfunk.dk)
Projektet var i Påsken i Grækenland, hvor 20 flygtninge og migranter fik udleveret kameraer, som de brugte til dokumentere deres møde med Europa.
Billederne – og de 20 deltageres tekster om billederne – bliver udstillet i VerdensKulturCentret på Nørre Alle 7 på Nørrebro i København fra d. 25. juli.
Indtil da kan man se en forsmag på
Facing Europe Photo Project
web: www.facingeurope.org
Yderligere oplysninger hos:
Tlf: 40 94 16 04 og e-mail: [email protected]