Bistanden kort: Bistandsorganisationerne er gode kunder hos Facebook

gettyimages-1208372772
De danske udviklings- og nødhjælpsorganisationer lægger millioner hos Facebook for at nå ud til befolkningen, på trods af at flere af dem kritiserer internetgiganten for manglende skattebetaling.
Foto: Lukas Schulze/Getty Images
Laurits Holdt

18. marts 2021

Main Trends in Danish Multilateral Development Assistance. Og det er der god grund til, for forfatterne, den uafhængige konsulent og udviklingsekspert Nils Boesen i samarbejde med senioranalytiker Ole Winckler Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og Toke Arnoldi fra Udenrigsministeriet, har et mere end almindeligt godt indblik i bistanden.

Debatten om lukningen af Udenrigsministeriets magasin 360° fortsatte også i den forløbne uge. ”God idé at lukke det, for vi skal ikke bare tale til menigheden,” lød det fra Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors. ”Åh nej, skal vi nu igen til at diskutere, hvorvidt oplysningen skal nå ud til de i forvejen interesserede eller til alle andre. De to ting er hinandens forudsætninger,” lød det i en replik fra en af dem, der i mange år har forsøgt at holde os oplyst om, hvad der er op og ned i den danske bistand, journalist Jesper Heldgaard.

spurgte økonom og projektleder Kim Petersen i et debatindlæg.

Organisationerne og Facebook
I perioden har annoncer i denne kategori indbragt den amerikanske gigant 83 millioner kroner fra danske annoncører, viser rapporten.

  • (3) SOS Børnebyerne: Kr. 2.573.740
  • (4) Folkekirkens Nødhjælp: Kr. 2.182.614
  • (7) Dansk Flygtningehjælp: Kr. 1.310.569
  • (10) Mellemfolkeligt Samvirke: Kr. 1.173.132
  • (12) Amnesty International Danmark: Kr. 1.086.138
  • (13) UNICEF Danmark: Kr. 1.080.302
  • (18) Sex og Samfund: Kr. 915.921
  • (21) Oxfam IBIS: Kr. 832.104

Se oversigten fra Facebook her.

Folkekirkens Nødhjælp samlede 5,3 millioner kroner ind i sin landsindsamling, der kulminerede søndag. For andet år i træk kunne organisationen ikke sende indsamlede fra dør til dør, som ellers er fremgangsmåden.

Indsamlingen foregik derfor via forskellige sociale medier, og der var blandt andet mulighed for at gennemføre egne indsamlinger, som del af den store indsamling.

Tidligere år har indsamlingen skaffet organisationen mellem 10 og 14 millioner kroner, men i 2020 kom der kun 4,5 millioner ind. Derfor er generalsekretæren mere end tilfreds med resultatet:

”Vi er simpelthen så overvældede. Hånden på hjertet havde vi frygtet et langt lavere resultat. Det her beviser endnu engang, at kernen i Folkekirkens Nødhjælp er vores frivillige og deres store engagement,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Læsestof til ministeren
Danmark har en strategi for udviklingspolitik, ”Verden 2030”, og den udløber i år. Derfor skal der udvikles en ny strategi, og det arbejde er i fuld gang. Udenrigsministeiret har inviteret alle til at komme med input til strategien, og det har en lang række organisationer, virksomheder, fonde og privatpersoner gjort. Alt i alt er der kommet 91 svar.

Se de 91 svar høringssvar her.

Bæredygtig flygtningelejr
CARE forsøger at udvikle en bæredygtig flygtningelejr, som i givet fald vil være den første af slagsen. Det praktiske arbejde foregår i en række flygtningelejre i Uganda, som er et af de lande, som huser allerflest flygtninge i verden.

Flygtningelejre er ofte en enorm miljømæssig belastning for et lokalsamfund, fordi indbyggerne fælder træer for at få brændsel til madlavningen og materialer til at bygge med. Ofte kan luftkvaliteten også være dårlig i og omkring lejrene, fordi indbyggerne bor så tæt sammen, og at hver husstand har sit eget bål, som sender røg op.

Konceptet hedder CAMP+ og foregår i samarbejde med blandt andet flygtninge i Uganda, lokale organisationer og CARE Norge, Innovation Norge, energivirksomheden Pesitho og arkitektfirmaet Lendager Group.

Læs mere om CAMP+ her.

Hørt på Twitter

Udviklingsministeren: Alt det vi har kæmpe med i årtier, går nu i den forkerte retning.
.@DRNyheder har denne morgen fokuseret på, at antallet af ekstremt fattige på verdensplan stiger for første gang i årevis https://t.co/LXlfvU6abY #dkaid #dkpol pic.twitter.com/KAOckKpsmI

— Udviklingsministeren (@udviklingsmin) March 17, 2021

Nu? Vi har vidst i årevis at fattigdomsbekæmpelsen stagnerede, ikke mindst pga nedskæringer i og tvivlsomme prioriteringer af bistanden, fx væk fra verdens fattigste lande og væk fra de sociale sektorer. Vi har selv et markant ansvar for udviklingen. #dkaid #dkpol https://t.co/ShsfSqxqwj

— Adam Fejerskov (@afejerskov) March 17, 2021

 

Redigeret 19.marts 2021 kl. 9.05: Vi havde lavet rod i det og skrevet “Dansk Flygtningehjælp” i stedet for “Folkekirkens Nødhjælp” i forbindelse med den omtalte indsamling.