Bistanden kort: I Sverige satser man på kunst og kultur i udviklingssamarbejdet

the_right_to_art_and_culture
Danmark fik i 2013 en strategi for kultur og udvikling, som man ikke hører meget til mere.
Foto: Skærmbillede
Laurits Holdt

27. oktober 2020

Når det handler om samarbejde mellem lande i det globale nord, for eksempel Danmark, og lande i Afrika, så plejer bistand, lån og mere eller mindre gode råd at gå fra nord til syd. Men måske skulle vi til at lytte til gode råd fra syd også. For eksempel i forhold til at håndtere epidemier, som er noget man har ret meget erfaring med i Afrika og efterhånden knap så meget erfaring med i Europa. Det mener Luca Fontana, WHO-epidemiolog i hvert fald.

sagde han forleden til Globalnyt.

En anden ting, der alt for ofte bliver eksporteret fra nord til syd er dårlig opførsel, som den næste historie er et eksempel på.

Skandale i Sudan
Den amerikanske, katolske hjælpeorganisation Catholic Relief Services har fyret sin chef i Sudan efter anklager om racisme. Driss Moumane, som exchefen hedder, blev anholdt af myndighederne i Sudan den 28. juli – samme dag som han havde sendt en mail til medarbejderne om, at organisationen i lyset af drabet på George Floyd i USA og Black Lives Matter-demonstrationerne, der fulgte, ville sætte ind for at udrydde racisme i organisationen. At han selv stod i første række, havde han nok ikke forestillet sig.

Ifølge The New Humanitarien havde der været flere klager om racisme, chikane og embedsmisbrug mod ham, men uden at det har ført til noget. Flere af dem der har klaget, har til gengæld oplevet at blive sagt op eller, at deres kontrakt ikke er blevet forlænget.

Den udløsende begivenhed var øjensynligt et skænderi mellem Moumane og en lokalt ansat sikkerhedsvagt 20. juli, hvor amerikaneren kaldte sikkerhedsvagten, Mustafa Babikir Abdullah, ’slave’, hvilket i Sudan er et stærkt nedsættende ord, der blandt andet bruges, når medlemmer af den arabiske befolkningsgruppe taler nedladende om den sorte befolkning.

Med en årlig omsætning på omkring 940 millioner dollars er Catholic Relief Services en af de rigtig store hjælpeorganisationer, og den er en del af et netværk af katolske organisationer, som også den danske organisation Caritas er en del af.

Læs hele historien, som The New Humanitarian har brugt måneder på at grave frem.

Sida og kunsten
I 2016 lukkede regeringen Center for Kultur og Udvikling, CKU, som blandt andet formidlede udveksling af kunstnere mellem Danmark og Danidas programsamarbejdslande. Centret blev etableret i 1998 og var en udløber af 1990ernes Images-festivaler. Kultur var en central del af det danske samarbejde med udviklingslandene og i 2013 blev der ligefrem formuleret en strategi på området: The Right to Art and Culture. Strategic Framework for Culture and Development (pdf). I dag er der ikke meget tilbage af kultursamarbejdet i det danske udviklingssamarbejde.

I Sverige holder de derimod fortsat kulturfanen højt i udviklingssamarbejdet. Udviklingsagenturet Sida og det statslige kulturnævn (Konstnärsnämnden) har indledt et samarbejde om at kæde landets kultur- og bistandspolitikker sammen. Det betyder for eksempel at kunstnere – både fra Sverige og fra partnerlandene – kan få støtte til at arbejde med ytringsfrihed og projekter, der fremmer demokrati i partnerlandene. På længere sigt skal samarbejdet udvikles til en del af Sveriges internationale udviklings- og kultursamarbejde, skriver Sida.

”Kultur er en vital del af et levedygtigt demokrati og vi i Sida er glade for at kunne indlede samarbejdet med Kulturnævnet i en tid, hvor det demokratiske rum er truet og svinder ind i mange lande, siger Carin Jämtin, der er generaldirektør i Sida.

Prehn til Verdensbanken: Brug flere penge på klimafinansiering
Verdensbanken har en målsætning om at bruge 28 procent af dens samlede investeringer på klimafinansiering. Men det er for uambitiøst, mener udviklingsminister Rasmus Prehn (A). Flere af de store udviklingsbanker har mål på helt op til 40 procent, sagde ministeren i dag, da han var vært på et møde om klima og udviklingsbankerne under Verdensbankens årsmøde.

”Særligt i en tid, hvor mange lande er ramt af Covid-krisen og står over for en stor genopbygning, skal der større fokus på klima-rigtige løsninger. Sammen med de andre nordiske lande er Danmarks målsætning, at genopbygningen skal være retfærdig – og ikke mindst grøn. Der kan udviklingsbankerne spille en stor rolle ved at give støtte og finansiering til ambitiøse klimahandlingsplaner i udviklingslandene,” lyder det fra Udenrigsministeriet.

Gratis satellitkort til organisationerne
Virksomheden DHI GRAS, der distribuerer satellitbilleder og bearbejder data fra satellitter, tilbyder danske udviklings- og hjælpeorganisationer gratis adgang til oversvømmelsesdata i resten af 2020.

Virksomheden har udviklet et redskab, Flood Metrics, til at kortlægge omfanget af oversvømmelser i næsten realtid – hvor som helst i verden.

De tekniske detaljer springer vi over her, men det drejer sig om en kombination af forskellige typer af data fra satellitter, som bliver bearbejdet af avanceret computerteknologi.

Interesserede organisationer kan få adgang til Flood Metrics her.

[email protected]