Bistanden kort: To organisationer ryger i mediemaskinen

screenshot-viomisaid
"Uden administrationsomkostninger", skriver Viomis Aid. Og ja, den er god nok, lyder det fra organisationen som svar på 'Detektors' indslag.
Foto: Skærmbillede fra Viomis' hjemmeside.
Laurits Holdt

9. februar 2021

I lørdags kom der 120 millioner kroner ind til Danmarksindsamlingen. Det er et ordentligt spring i forhold til 2020, hvor der blev samlet 82 millioner ind under TV-showet. Det vidner om, at mange i Danmark gerne vil støtte verdens svageste. Værterne havde svært ved at få armene ned, men sådan er det ikke alle, der har det.

Bjørn Førde, forfatter, tidligere generalsekretær med meget mere, så hele det fem timer lange indsamlingsshow, så du ikke behøver gøre det, som man siger. Det satte nogle tanker i gang. For eksempel: Er resultatet nok til at retfærdiggøre, hvad indsamlingens slogan påstår: et lille land med et stort hjerte? Hvor blev omtalen af organisationernes partnere af? Og kan vi virkelig i 2021 være bekendt at gøre det på denne måde?

Læs hele hans indlæg her.

Hele showet kan ses på DRs hjemmeside.

Og så til ugens øvrige nyheder.

Hvem støtter UFF-Humana?
Når man lægger sit aflagte tøj i en af UFF-Humanas indsamlingscontainere, så lover organisationen, at overskuddet – og vel at mærke ikke omsætningen – fra salget af det brugte tøj går til udviklingsarbejde i Guinea-Bissau og Zimbabwe. I denne uge fortæller Danwatch, at der ikke blev sendt en eneste krone afsted i 2019. Og i 2018 blev blot 5,8 procent af de penge, der kom ind fra salget af det brugte tøj, sendt videre til projekter i de to lande. Blot 13 procent af pengene, som organisationen indsamler, ender ved udviklingsprojekter, skriver Danwatch.

Men at der ikke var overskud af tøjsalget, er der ikke noget mistænkeligt i, lyder det fra den danske afdeling UFF-Humana, der tager til genmæle på sin hjemmeside: ”… 2019 var et udfordrende år for tøjsalg, som resulterede i intet overskud, fortsatte vi på trods heraf med at støtte udviklingsprojekter og gav en lille donation til hjemløse i Danmark,” skriver organisationen blandt andet.

Danwatch har haft en ekspert fra CBS, Søren Jeppesen, der blandt andet forsker i økonomi og udvikling, til at læse organisationens regnskaber for 2016-2019 igennem, og han siger, at der ikke bliver sendt mere end 10 procent at fomsætningen til udviklingsbistand. Pengene går primært til at lønne de ansatte i Danmark, lyder det fra ham.

En anden ekspert, historiker og forfatter Jes Fabricius Møller, bakker op: “Det tager jo ikke mange minutter at gennemskue, at det virkelig ikke er særlig meget, der flyder fra UFF og til u-landsprojekterne,” siger han til mediet.

UFF-Humana har hovedkontor i Zimbabwe og har tætte bånd til Tvind. Således har de fem medlemmer af bestyrelsen i organisationen en fortid i Tvinds Lærergrupper.

Læs mere i artiklerne hos Danwatch her.

Regnskabsrod hos hjælpeorganisationen Viomis Aid
Den muslimske hjælpeorganisation Viomis Aid er også kommet i karambolage med et medie. Organisationen anklager DR-programmet Detektor for at rode tingene sammen og være sensationslysten i en artikel dateret mandag 8. februar. I artiklen fremfører vagthunde-programmet, at Viomis Aid i strid med egne løfter har relativt store administrationsomkostninger, og at organisationen ligeledes ikke har indsendt regnskaber til tiden i hverken 2016, 2017, 2018 eller 2019.

I 2016 afslørede avisen MetroXpress, at Viomis, der er en forkortelse for Viden om islam, siden 2011 havde samlet ind til nødhjælp i Syrien og Palæstina uden at have tilladelse til det. Og i 2019 blev organisationen idømt en bøde på 5.000 kroner for ikke rettidigt at have indsendt godkendt regnskab for 2016 og 2017 til Indsamlingsnævnet. Ifølge Detektor blev regnskaberne for 2018 og 2019 heller ikke afleveret til tiden, og regnskabet indgår i en verserende politisag, som det formuleres. Det er ikke klart om politisagen handler om brud på indsamlingsloven

Mandag aften har organisationen forsøgt at modgå Detektors anklager med en pressemeddelelse på sin hjemmeside, men har ikke ønsket at medvirke i programmets artikel eller indslag.

Her skriver den blandt andet, at Detektor blander økonomien i Viomis’ tre afdelinger sammen. De tre afdelinger er en moske, ’Viomis på gadeplan’ og ’Viomis Aid’. I pressemeddelelsen skriver organisationen, at det er betalende medlemmer, der betaler administrationsomkostningerne i Viomis Aid, og at Detektor medregner administrationsomkostningerne for moskeen og ’Viomis på gadeplan’ under ’Viomis Aid’. Organisationen fremlægger dog ikke dokumentation for sine påstande.

Viomis er ikke medlem af indsamlingsorganisationernes brancheorganisation ISOBRO.

Medieorganisation indgår partnerskab med Danida
Den internationale medieorganisation World Association of News Publishers har indgået et treårigt partnerskab med Danida om at støtte frie medier i ni afrikanske lande. Organisationen får 6,5 millioner kroner fra Danmark til at arbejde i Botswana, Kenya, Malawi, Rwanda, Sydafrika, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe.

Indsatserne handler blandt andet om sikkerhed for journalister og redaktioner og om kønsbalance i medierne. I projektet vil WAN-IFRA samarbejde med de lokale mediepartnere om at:

  • Vurdere deres tilgang til sikkerhed og tilbyde træning og hjælp til at styrke journalisternes viden og parathed og organisationernes svar på forskellige trusler.
  • Styrke og opbygge mediernes egen fortalevirksomhed for mediefrihed i forhold til lokaljournalister.
  • Skræddersyet støtte til redaktionel og forretningsmæssig udvikling gennem træning og mentorprogrammer
  • Yde mindre tilskud til ’public interest’-journalistik.

Organisationen er verdens største og havde også et partnerskab med Danida i perioden 2015-2018 og har i en årrække haft partnerskaber med svenske Sida og det norske udenrigsministerium.

Læs mere om projektet på WAN-IFRAs hjemmeside.

Skal der være julestemning i din organisation?
Skal din organisation være med til at lave Børnenes U-landskalender i 2022? Så skal du skynde dig, at indsende en interessetilkendegivelse (på maksimum fem A4-sider) til Danida. Fristen er på fredag 12. februar.

Blandt de indsendte tilkendegivelser vil ministeriet udvælge et eller flere forslag og bede organisationerne komme med en projektansøgning, og her er fristen 7. maj.

Børnenes U-landskalender er et samarbejde mellem Danida, Danmarks Radio og en udvalgt civilsamfundsorganisation. I 2020 var det Unicef, i 2019 PlanBørnefonden og i 2018 Dansk Flygtningehjælp, der stod bag den traditionsrige julekalender og oplysningsindsats.

Op til julekalenderen sendes i december 2022, producerer og sender DR’s børnekanal Ramasjang programmer om årets land, og Danida producerer undervisningsmateriale til indskolings- og mellemtrinselever.

Læs meget mere om krav, kriterier og den slags hos Udenrigsministeriet/Danida.

Det var alt for denne gang. Har du eller din organisation tips til nyheder og andre historier fra det danske udviklings- og bistandsmiljø, så tøv ikke med at sende dem til os på [email protected]