SOS Børnebyernes direktør siden september 2013, Paula Guillet de Monthoux, stopper til oktober i år for at blive generalsekretær for World Childhood Foundation, stiftet af den svenske dronning Silvia.
World Childhood Foundation er en svensk-international børneorganisation, der blev stiftet i 1999.
Paula Guillet de Monthoux afløser Anna Hårleman De Geer, der slutter efter ti års tjeneste og har “besluttet sig for at søge nye udfordringer”, som organisationen skriver på sin hjemmeside.
Paula Guillet de Monthoux, der selv er svensker, kan nu glæde sig til, at hendes familie igen skal have fast bopæl i Stockholm, hvor hun er født.
Hun har stået i spidsen i en periode med stigning i antallet af fadderskaber. I foråret holdt organisationen sin første landsindsamling og til efteråret er SOS Børnebyerne Operation Dagsværk-organisation.
”Vi er kede af at sige farvel til Paula, som har ydet en stor og betydningsfuld indsats for os. Jeg forstår godt, at World Childhood Foundation vil have Paula til at stå i spidsen for sit arbejde”, siger Lars Munch, formand for SOS Børnebyernes bestyrelse.
Paula Guillet de Monthoux og hendes mand er begge svenske statsborgere, men har det meste af livet været bosat i udlandet.
Faglig tyngde
Det var en kvinde med faglig tyngde, der overtog roret for snart to år siden i domicilet på Amerikavej nær Enghave Plads på Vesterbro i København:
Nemlig med flere ledelsesposter i FNs Børnefond (UNICEF) og rådgivning på topniveau.
44-årige Paula Guillet de Monthoux har ikke alene arbejdet i NGO-verdenen i mange år, men også særligt haft fokus på hjælpearbejde for børn.
De sidste tre år, før hun kom SOS Børnebyerne i Danmark, var hun tilknyttet som konsulent hos det London-baserede “Management Centre”, der rådgiver internationale NGOer, mens hun sideløbende arbejdede på en ph.d. i fundraising management ved CBS (Handelshøjskolen) i København.
Tidligere havde hun flere chefstillinger i UNICEF. Senest som chef for Fundraising Development og Innovation i UNICEFs europæiske hovedkvarter i Geneve i Schweiz.
Hun tog over efter Hanne Elisabeth Rasmussen, der i forsommeren 2013 blev udnævnt til Chief Operations Officer hos SOS Børnebyerne International i østrigske Innsbruck.
Hanne Rasmussen er en af tre direktører i ledelsen af en organisation med 30.000 ansatte og programarbejde, som omfatter næsten 1,6 millioner mennesker.
Privat har Paula Guillet de Monthoux udover rødderne i Stockholm boet ti år i Schweiz i forbindelse med chefjobbene i UNICEF.
Hun er gift med Pierre Guillet de Monthoux. De har to piger og bor på Frederiksberg.
2015 står i Somalilands tegn
I år retter Operation Dagsværk blikket mod studenterbevægelsen i Somaliland.
I samarbejde med SOS Børnebyerne støtter årets kampagne i november de unge somalilænderes kamp for at få indflydelse i samfundet.
Det sker gennem styrkelsen af studenterbevægelser og elevråd på de somalilandske gymnasier.
Somaliland i nord har reelt løsrevet sig fra det kaotiske Somalia, men er ikke internationalt anerkendt som en selvstændig nation.
Første landsindsamling i maj
SOS Børnebyernes første landsindsamling i maj i år gav 5,5 millioner kr. til verdens udsatte børn, da 4.258 danskere på gaden for at samle ind med overskriften “Giv en mor på Mors dag”.
Indsamlingen gik til at give udsatte og forældreløse børn en tryg barndom i børnebyer verden over. Man har allerede forældreansvaret for flere end 80.000 børn verden over.
Derudover går halvdelen af indsamlingen til børneorganisationens indsats i Nepal. Her er tusinder af børn ramt efter de voldsomme jordskælv den 25. april.
”Vi har modtaget adskillige børn, der har mistet deres forældre eller som er blevet efterladt. For børnene er det altafgørende, at de får hjælp fra ansvarsfulde og kærlige voksne. Lige nu er fokus på at hjælpe børnene i skole og sørge for, at de har et trygt og sikkert sted at være – også på lang sigt,” sagde Paula Guillet de Monthoux.
10 børnebyer i Nepal
SOS Børnebyerne driver 10 børnebyer i Nepal og har siden jordskælvet hjulpet flere end 28.000 med akut nødhjælp i Himalaya-landet.
Organisationen har arbejdet i Nepal siden slutningen af 60’erne. Udover hjælpen i børnebyerne går en stor del af indsatsen til at styrke de familier, der bor uden for børnebyerne. Den forebyggende indsats sikrer, at børn ikke bliver efterladt.
SOS Børnebyerne arbejder i mere end 130 lande for at støtte familier og hjælpe udsatte børn. I en SOS-børneby får forældreløse og udsatte børn en familie, hvor den voksne omsorgspersons kærlighed er omdrejningspunktet, hedder det.
50 års jubilæum
SOS Børnebyerne i Danmark kunne d. 26. november 2014 fejre sit 50 års jubilæum.
Den humanitære børneorganisation blev stiftet af frivillige tilbage i 1964 og bestod dengang af 490 danskere, der som faddere hjalp forældreløse børn til en tryg opvækst i børnebyer i hele verden.
I dag – med omkring 40.000 fadderskaber i Danmark – er det stadig den frivillige indsats og støtten fra almindelige danskere, der udgør kernen.
Man havde indtægter på i alt 188,7 mio. kr. i 2014 mod 190,3 mio. året inden.