Børneby-medarbejder dræbt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mandag eftermiddag blev en SOS-Børneby medarbejder dræbt og 4 alvorligt såret i Somalias hovedstad, Mogadishu. Ingen børn er kommet noget til, skriver SOS-Børnebyerne i Danmark i en pressemeddelelse.

SOS-børnebyen i Mogadishu befinder sig et område med relativt mange oprørere, som de etiopiske styrker sammen med somaliske regeringstropper mandag forsøger at nedkæmpe. Mindst 4 gange mandag eftermiddag blev børnebyen og SOS-hospitalet ramt af granater, og det kostede altså mindst en SOS-medarbejder livet.

Ny i SOS-Børnebyerne

Den dræbte var nyansat som ”SOS-tante,” og skulle aflaste SOS-mødrene i deres daglige arbejde med børnene. Blandt de sårede er endnu en tante og en SOS-mor. De såredes tilstand var mandag eftermiddag alvorlig. Alle børnene befandt sig under angrebet i sikkerhed i et sikret hus i børnebyen.

Ikke første gang

2 gange i november blev børnebyen og hospitalet ramt af mortergranater, og flere gange i løbet af i år har der været kampe i og omkring SOS-Børnebyernes projekter i Mogadishu. Men med kampene mandag eftermiddag er det første gang, at det koster menneskeliv.

Det har under tidligere kampe været på tale at evakuere børnebyen væk fra Mogadishu, men det er hidtil blevet vurderet til at være for farligt for børn og mødre at bevæge sig uden for børnebyen.

20 års erfaring i Somalia

SOS-Børnebyerne har arbejdet i Somalia siden midten af 1980erne. På trods af hårde kampe og kaos i byen, da borgerkrigen i 90erne var på sit højeste, fortsatte SOS-Børnebyerne som en af de eneste hjælpeorganisationer indsatsen i landet.

I dag driver organisationen en børneby, inkl. skole og børnehave i Mogadishu, samt et stort hjælpe- og fødevareprogram. Programmet omfatter bl.a. en lægeklinik med en gynækologisk afdeling samt en børneafdeling. Omkring 300.000 mennesker bliver hvert år behandlet i SOS-Børnebyernes projekter i Mogadishu.

Yderligere oplysninger hos Line Grove Hermansen, kommunikationschef, SOS-Børnebyerne, telefon 33 73 02 46, mobil 20 14 44 30

SOS-Børnebyerne om SOS-Børnebyerne

SOS-Børnebyerne er verdens største private humanitære børneorganisation. SOS-Børnebyerne giver forældreløse og forladte børn et trygt hjem og skolegang i 459 børnebyer, mens børnebyernes lokalsamfund udvikles gennem SOS-Børnebyernes børnehaver, skoler, læge-klinikker, socialcentre eller nødhjælpsprogrammer.

Over én million børn og deres familier får hjælp gennem SOS-Børnebyernes arbejde i 132 lande. SOS-Børnebyerne er uafhængig af politiske og religiøse interesser. Læs mere på www.sos-borneby.dk