Børnehjertefonden vil udrydde gigtfeber hos skolebørn i Nairobi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Børnehjertefonden åbner i samarbejde med Kenyan Heart National Foundation (KHNF) et legat-støttet projekt, som skal udrydde gigtfeber, og dermed undgå hjerteskader, blandt 10.000 skolebørn på 10 slumskoler i Nairobi.

Det er Børnehjertefondens håb, at projektet med tiden kan danne model for en tilsvarende indsats på de øvrige skoler i Kenyas hovedstad. Projektet er støttet af Erik Tunes legat, skriver fonden i en pressemeddelelse torsdag.

Fonden er en selvstændig enhed under Hjerteforeningen, og Hjerteforeningen har de sidste syv år været med til at opbygge og styrke den kenyanske Hjerteforening. Gigtfeber forårsager store skader på børnenes hjerter.

Børnehjertefonden hjælper ikke kun børn med medfødte hjertefejl i Danmark, det handler også om at forebygge hjerteproblemer; både nationalt og internationalt. Det er i dette lys kampen mod udryddelse af gigtfeberen – først og fremmest i Kenya – skal ses.

Projektets mål: behandling og oplysning

Projektets mål er for det første, at alle elever på de 10 skoler i Nairobi undersøges af en sygeplejerske for symptomer på gigtfeber og behandles for sygdommen, hvis de er ramt.

For det andet at undervisning i god hygiejne, sund kost og motion bliver en integreret del af undervisningen på alle klassetrin. Dette vil være med til at forbedre livskvaliteten for eleverne og deres familier.

Der skal så lidt til

Daglig leder af Børnehjertefonden, Tom B. Hansen, uddyber:

“Ved at integrere undervisning af de 10.000 elever kan vi samtidig nå ud til ca. 5.000 familier. Hjertesygdomme som følge af gigtfeber undgås, hvis den opdages i tide og behandles ved en enkel penicillinkur, og det skal vi være med til at sætte fokus på i et u-land som Kenya, hvor en ud af 10 stadig rammes hvert år”.

Gigtfeber er en udbredt sygdom blandt børn og unge i Kenya, hvor det anslås, at ca. 11 procent er ramt.

Uden behandling skader sygdommen hjerteklapperne med invaliditet og i værste tilfælde kan det have døden til følge. Det anslås, at halvdelen af de børn, der rammes af gigtfeber, udvikler hjertelidelse.

Sygdommen kan, hvis den opdages i tide, kureres med en enkel og billig penicillinkur, men mange tilfælde af gigtfeber opdages ikke på grund af manglende kendskab til sygdommen.

Om projektet ”Udryddelse af gigtfeber blandt skolebørn i Nairobi”

Ansættelse af projektmedarbejder:

Der ansættes en projektmedarbejder i Kenyan Heart National Foundation (KHNF). Det bliver medarbejderes opgave at tilse, at projektet gennemføres og afrapportere til Børnehjertefonden i Danmark en gang i kvartalet.

Ansættelse af to sygeplejersker:

Projektet ansætter to sygeplejersker i projektperioden. Hver sygeplejerske dækker fem skoler, og er således på hver skole én dag om ugen.

På skolen oprettes samtidig et mini-apotek, så en eventuel behandling for gigtfeber kan sættes i gang med det samme og overvåges af skolens sygeplejerske. Sygeplejersken får også til opgave at indsamle relevante sundhedsdata, der danner grundlag for fremtidige indsatser i slumområder.

Uddannelse af pædagogisk personale:

Skoleinspektørerne samt de projektansvarlige lærere på alle skolerne skal deltage i et efteruddannelseskursus, der arrangeres og gennemføres af KHNF. Det sikrer, at der er mere en én lærer, der uddannes til sundhedsundervisningen.

Kurset skal gøre deltagerne i stand til at undervise i sundhed og hygiejne, samt give dem faglig, pædagogisk og didaktisk viden til at sikre projektets gennemførelse.

Uddannelse af høvdinge i lokalområdet:

Alle slumområderne i Nairobi har en Chief, der er valgt til at styre det enkelte område. Disse chiefs har en central rolle i området, hvorfor også de skal efteruddannes og oplyses om projektet, så det forankres i de enkelte skolers nærområder.

Derved forsøges det at sikre positiv opbakning til projektet i lokalområdet.

Etablering af Talking Walls (vægge med oplysende beskeder):

KNHF har i de seneste år etableret Talking Walls på et antal skoler. En Talking Wall laves af en professionel maler. En væg bemales med symptomerne på gigtfeber, samt et billede af hjertets fysiologi, der kan bruges til at undervise eleverne i blodets kredsløb gennem hjertet.

Det har vist sig at være et varigt og billigt undervisnings-værktøj, der effektivt udbreder kendskabet til symptomerne på gigtfeber.

Talking Walls suppleres med ophængte plakater i alle klasseværelser. KHNF har tidligere produceret plakater med symptomerne på gigtfeber, der igen har vist sig effektive i udbredelsen af kendskabet til gigtfeber, hedder det.

Alle eleverne i de klasser, hvor plakaterne har været opsat, er klar over, hvad symptomerne på gigtfeber er, og kan forklare dem for andre. Alle klasser i projektet skal have en plakat, der kan undervises efter.

Dannelse af hjerteklubber:

KHNF har på flere skoler haft succes med at etablere hjerteklubber for skolernes ældste elever. I projektet bliver de 10 deltagende skoler alle forpligtet til at danne hjerteklubber.

Det bliver hjerteklubbernes opgave at gøre skolens yngre elever engagerede i projektet, at passe skolehaven (se nedenfor) og udbrede kendskabet til symptomerne på gigtfeber og sundhed på skolen.

Nye skolehaver:

De deltagende skoler forpligter sig til at etablere en skolehave på skolens jord. Skolehaven er en nyttehave, hvor der sås lokale nytteplanter som kål, gulerødder, tomater og andre afgrøder.

Skolehaverne har til formål at fungere som undervisningsværktøj i bl.a. sundhedsundervisningen. Skolehavens udbytte bruges i de enkelte skoler, enten som supplement til skolens spiseordning, eller også som salgsprodukt, hvor indtægten fra salget tilfalder skolen til brug for indkøb af undervisningsmidler.

Opsamling af regnvand:

Det er afgørende for skolehavens succes, at der opsamles regnvand. Skolehaven kan ikke fungere uden tilførsel af vand i tørkeperioder. Vand er meget dyrt, hvorfor det er nødvendigt at etablere en enkel form for indsamling af regnvand.

Børnehjertefonden om Børnehjertefonden

Hjertefejl er den hyppigst medfødte misdannelse, og hvert år fødes omkring 600 børn herhjemme med en hjertesygdom, hvilket svarer til en procent af alle børn. Børnehjertefonden giver hjertebørn et bedre liv ved at støtte forskningen i de hjertesygdomme, der rammer børn, ligesom fonden sætter fokus på oplysning både om medfødte hjertesygdomme men også om børns sundhed generelt med fokus på de helt små børns kost og motionsvaner.

Derudover er fonden med til at skabe en bedre dagligdag for børn med medfødt hjertefejl og deres familier gennem forskellige målrettede aktiviteter og netværksarrangementer. Børnehjertefonden hører under Hjerteforeningen, en landsdækkende organisation, der med 121.000 medlemmer er en af Danmarks største.

Se også www.bornehjertefonden.dk