Afrikas økonomier, der allerede lider under den globale økonomiske afmatning, en aftagende efterspørgsel fra Kina og stagnerede råvarepriser på verdensmarkedet, er ikke gået fri af den store forvirring og usikkerhed, som er fulgt i kølvandet på Storbritanniens beslutning om at forlade EU.
Afrikas to største økonomier, Sydafrika og Nigeria, mærker allerede biddet fra Brexit – og langsigtede negative konsekvenser lurer allerede i horisonten.
Sydafrika – valuta og virksomheder rammes hårdt
Afrikas andenstørste økonomi er i forvejen presset og kan blive den hårdest ramte afrikanske økonomi i forbindelse med Brexit.
Læs mere om Sydafrikas økonomiske krise her
Den Sydafrikanske rand faldt allerede under optællingen af stemmerne i Storbritannien og i takt med at det blev tydeligt, at Storbritannien ville stemme for at forlade EU, faldt den sydafrikanske valuta med over 7 procent – det største fald siden finanskrisen i 2008 – kun overgået af den britiske pund. Mandag d. 27 Juni var den sydafrikanske valuta stadig den mest svækkede valuta blandt verdens nye vækstøkonomier.
Ligesom deres fæller på børsen i London, har også de store sydafrikanske virksomheder (ofte dobbelt børsnoteret i såvel London som Johannesburg) lidt store tab. Sydafrikas tætte finansielle bånd med Storbritannien kan også vise sig at blive et problem. Britiske långivers udeståender i Sydafrikanske entiteter, står for 178 procent af Sydafrikas valutareserver, ifølge analytikere i UniCredit.
Økonomer hos Bloomberg Africa er ligeledes bekymret for, at handlen mellem Afrikas mest industrialiseret økonomi og Storbritannien vil tage skade af Brexit.
Økonomer fra Sydafrikas North-West Universitet anslå, at Brexit vil medføre en nedgang i den årlige økonomiske vækst på 0.1 procentpoint.
Dog kan en eventuel økonomisk afmatning i Storbritannien og en langsigtede svækkelse af den Britiske pund, forværre udsigterne yderligere og presse den sydafrikanske eksport i nedadgående retning.
Storbritannien er den fjerde største aftager af sydafrikanske eksportvarer.
Nigeria – rigtig dårlig timing for Afrikas lidende kæmpe
Brexit kunne ikke være kommet på et værre tidspunkt for Afrikas største økonomi, Nigeria.
Nigeria økonomi kæmper lige nu på kanten af recession og regeringen har netop igangsat en række nye og “dybe” tiltag, herunder en frisættelse af valutaen og fjernelse af subsidieringer på benzin – de umiddelbare effekter af Brexit vil sætte nerverne hos Nigerias økonomiske ledere på prøve, vurderer det økonomiske magasin Quartz.
Den bilaterale handel mellem Nigeria og Storbritannien er pt. værdisat til cirka 6 milliarder Britiske pund – og var (inden Brexit) forudset til at ramme 20 milliarder Britiske pund i 2020. Dette billede kan nu blive forstyrret af, at de gældende handelsaftaler med Storbritannien er lavet i EU-regi og derfor nu skal genforhandles.
Storbritannien var i 2015 Nigerias største kilde for udenlandske investeringer – derfor kan øget usikkerhed og en eventuel svækkelse af britisk økonomi få mærkbare negative konsekvenser for investeringer, handel og ikke mindst remitter fra den nigerianske diaspora – Verdensbanken anslår, at Nigeria i 2015 modtog 21 milliarder USD i remitter, hvoraf en stor (men ukendt) andel kom fra Storbritannien.
Og hvad med Storbritanniens fremtidige engagement i Afrika?
I en ny analyse spørger Brookings Institution hvad
Brexit vil betyde for Storbritanniens engagement i Afrika.
Kan Afrika stadig forvente et uadvendt og engagerede Storbritannien?
Blandt hovedpunkter i analysen er:
*EU´s landbrugsstøtte, som kritikere mener går hårdt ud over Afrikas bønder. Storbritannien har været en af de hårdeste modstandere af landbrugsstøtten. Hvad kan betyde Brexit for EU´s landbrugsstøtte og dens udformning ift. de afrikanske lande?
*Afrikanske lande kan få ringere adgang til internationale kapitalmarkeder og finansiering – store infrastrukturprojekter kan risikere at blive suspenderet.
*Storbritanniens fremtidige engagement i Afrika – i 2015 lovede Storbritannien, under dets formandskab for G8-gruppen, at fordoble sin bistand til Afrika. Storbritannien er den største bidragsyder til Verdensbankens IDA17 låneprogram. Hvad betyder Brexit for dette?
Læs hele analysen fra Brookings Institution her