Brian Mikkelsen møder indiske ministre – Dansk-indisk arbejdsgruppe om søfart

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er i Indien for at fremme danske virksomheders eksport og tilstedeværelse i landet.

I den forbindelse mødte ministeren torsdag den indiske søfartsminister, industri- og handelsministeren samt næstformanden for Planlægningskommissionen, skriver økonomi- og erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Brian Mikkelsen siger:

– Fra politisk hold skal vi sørge for, at rammevilkårene for samhandlen er de bedst mulige, til gavn for både den danske og den indiske økonomi.

– Det har været nogle meget interessante og givtige møder med mine indiske kolleger. Begge lande kan have stor gavn af yderligere økonomisk samarbejde og samhandel.

– Vi har meget at byde på i Danmark, og Indien repræsenterer et nyt og voksende marked, hvor danske virksomheder allerede er til stede.

– Som et første konkret initiativ planlægges et besøg af indiske erhvervsfolk i Danmark. Det er også af stor betydning for dansk søfart, at mit initiativ til nedsættelse af en fælles arbejdsgruppe føres ud i livet.

Brian Mikkelsen har nemlig på mødet med den indiske søfartsminister, G. Vasan, indgået aftale om en dansk-indisk arbejdsgruppe inden for søfart. Arbejdsgruppen skal bl.a. styrke samarbejdet mellem erhvervet samt myndighederne, og udmønter en aftale indgået mellem den danske og indiske regering, 14. december 2010.

Dansk søfart står for en meget stor del af den danske samhandel med Indien, og der er mange indiske søfarende ansat på danske skibe. Ministrene var på mødet endvidere enige om at styrke samarbejdet om bekæmpelsen af pirateri, der udgør en alvorlig trussel mod international søfart.

Mødet med den indiske handels- og industriminister, A. Sharma, fokuserede på en konkret styrkelse af samhandlen mellem Indien og Danmark.

F.eks. vil der i de kommende år være stadigt stigende behov for at forbedre den indiske infrastruktur, hvor der er et klart ønske fra den indiske regering om at udbyde flere store projekter, herunder også til udenlandske virksomheder.

Ministrene drøftede videre behovet for en snarlig afslutning på forhandlingerne om frihandelsaftalen mellem EU og Indien. Ministrene var også enige om at gennemføre et fælles seminar i Danmark med deltagelse af ministrene og virksomheder fra Danmark og Indien.

Den indiske Planlægningskommission fastlægger statens langsigtede strategier for landets økonomiske udvikling for bl.a. infrastruktur, sundhed og miljøbeskyttelse.

På mødet drøftede økonomi- og erhvervsministeren og næstformand M. Ahluwalia den indiske økonomi og økonomisk politik samt danske virksomheders bidrag til den fortsatte vækst og vigtigheden af at sikre optimale rammevilkår for handel og dermed vækst, slutter pressemeldingen.