Bryster og amning i centrum

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Hvis alle børn udelukkende blev ammet det første halve år af deres liv, ville man kunne redde 1,3 millioner liv hvert år. Sådan lyder vurderingen fra FNs Børnefond (UNICEF), netop som den internationale ammeuge skydes i gang.

Nye undersøgelser viser, at hurtig vejledning og støtte til nybagte mødre mærkbart øger det antal måneder, mødrene ammer i. Vejledningen er også virkelig effektiv til at udbrede modermælk som eneste næringskilde til spædbørn.

Derfor sætter UNICEF, den internationale sammenslutning for fremme af amning (WABA) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) de næste 7 dage fokus på behovet for øget vejledning om amning til nybagte mødre.

– Amning er et vigtigt redskab til at nedsætte børnedødeligheden, siger Ann M. Veneman, UNICEFs eksekutivdirektør, og uddyber: – Amning som eneste næringskilde i de første 6 måneder af et barns liv kan forhindre op til 13 procent af dødsfaldene i udviklingslandene for børn under 5.

Selv om antallet af mødre, der udelukkende ammer deres spædbørn, har været stigende i de sidste 15 år, er det kun 38 procent af børnene i u-landene under et halvt år, der får deres ernæring på den måde.

Amning nedsætter antallet af dødsfald, der skyldes luftvejsinfektioner og diarré, som er blandt de hyppigste årsager til, at børn dør. Amning nedsætter også risikoen for andre infektionssygdomme. Derudover styrker amningen mødrenes sundhed og samhørigheden mellem mor og barn.

Rigtig ernæring til børn kan redde liv, sikre dem optimal vækst og udvikling samt være med til at opfylde de udviklingsmål FN har sat for 2015.

UNICEF, WHO og WABA samarbejder med myndighederne i mange lande for at sikre, at vejledning til ammende mødre øges. Samarbejdet involverer sundhedspersonale, rådgivere, mødrestøttegrupper, arbejdsgivere, lovgivere, og lokalsamfund.

Yderligere oplysninger hos journalist Mette Maj Brochorst, UNICEF Danmark, tlf.
35 27 38 41, e-mail: [email protected] og kommunikationsmedarbejder Ditte Hartvig, samme steds, tlf. 51 25 62 09, e-mail: [email protected]

UNICEF om UNICEF

FNs Børnefond blev oprettet i 1946 og arbejder i over 150 af verdens fattige lande for at sikre børn en sund og tryg opvækst, skolegang og beskyttelse mod vold, udnyttelse og hiv/aids.

I den industrialiserede del af verden har UNICEF 36 nationalkomiteer, heriblandt UNICEF Danmark, der oplyser om børns vilkår og rettigheder og samler penge ind til UNICEFs hjælpearbejde for verdens børn. UNICEFs arbejde er udelukkende finansieret af frivillige bidrag fra private bidragydere, regeringer, erhvervslivet og fonde.