Budskab fra FNs generalsekretær, Kofi Annan, i anledning af den internationale dag for verdens fødevarer, lørdag den 16. oktober 2004
Mere end 840 millioner mennesker over hele Jorden sulter fortsat. Dette enorme store antal sultne er ikke alene uhørt, men også ganske uacceptabelt i vores verden af overflod. I en verden, hvor der findes mad nok til at mætte hver eneste mand, kvinde og barn, er vi nødt til at gøre mere, politisk, økonomisk, videnskabeligt og logisk, hvis vi skal kunne må 2015 målene om at halvere hungersnød inden år 2015.
Temaet i år for Verdens fødevaredag er ” Biologisk forskellighed i madstandarder”, som vil sætte fokus på biodiversitetens vigtige rolle for fortsat at give mennesker adgang til mad af høj kvalitet.
Biologisk forskellighed er afgørende for landbrugs- og madproduktion. Biodiversitet er essentiel for økosystemet, da det er med til at gøde jorden, genbruge næringsstofferne, regulere plager og sygdomme, kontrollere erosion og bestøvning af vore afgrøder og træer.
Kendskab til biodiversitet er landmandens ansvar over for sin families helbred og kan sikre at der er nok mad til rådighed under kriseperioder, såsom civile uroligheder, naturkatastrofer eller invaliderende sygdomme.
Det uhørte store tab af biodiversitet over det sidste århundrede burde skabe en voldsom agtpågivenhed. Mange ferskvandsfiskearter, som er med til at give en livsnødvendig og afvekslende føde til de fattigste husstande, er uddøde og mange af verdens aller vigtigste havfiskerier er blevet tyndet godt ud.
Fødevarekilden er også blevet mere sårbare på grund af vores afhængighed af et mindre antal arter. Kun 30 procent af alle afgrøder dominerer madproduktionen, og 90 pct. af vores kød kommer fra 14 pattedyr og fuglearter. Arter, som selv er afhængige af biodiversitet for at kunne overleve. Der har været stor tilbagegang/forarmelse i antallet af genetiske arveanlæg indenfor mange husdyrbestande, som nu er truet med udslettelse.
I 2002 besluttede organisationerne bag konferencen om ”Biodiversitet for madstandard” at søge at imødegå tendenserne, der ligger bag tabet af biodiversitet, og søge at gøre det inden år 2010. Et mål som efterfølgende blev støttet på Verdenskonferencen om bæredygtig udvikling.
Hvis vi ikke snart sætter meget mere ind for at nå dette mål og finder en bæredygtigt måde at bruge verdens dyrebare biodiversitet på, kan vi ikke leve op til vort ansvar om at skaffe mad til verden. Hvis vi fejler, er der ikke meget håb om at kunne udrydde ekstrem fattigdom.
På denne internationale dag for verdens fødevarer opfordrer jeg enkeltpersoner og institutioner til at fokusere på biodiversitet som et vigtigt våben i vores kamp for at bekæmpe især de 2 plager, hungersnød og fattigdom, og derved realisere 2015 målene.