Burma-grupper: Stop dansk rekord i Burma-teak

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark har EU-rekord i import af teak fra militærdiktaturet Burma, og en væsentlig årsag er danske teaktræsmøbler, der bruges herhjemme eller eksporteres til bl.a. USA.

Derfor demonstrerer Burma-støttegruppen og Den Danske Burma Komité i dag onsdag fra kl. 13.00 ved møbelmessen Scandinavian Furniture Fair, der åbner i Bella Centeret, skriver organisationerne i en pressemeddelelse onsdag middag..

– Bag de smukke Burmateak møbler ligger grusomme forhold. Eksporten af teak fra Burma betyder ikke alene rovdrift i junglen – den skaffer penge til et nådesløst militærdiktatur eller til guerillagrupper, og holder dermed borgerkrige i gang, siger Bjarne Ussing, talsmand for Burma-støttegruppen.

Danske møbler fremstillet i Burmateak udgør en del af den samlede danske møbeleksport på knap 16 milliarder kr., uanset at Burmas folkevalgte leder i husarrest, nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi, har opfordret til sanktioner mod Burma.
Et ønske, der blev gentaget af Burmas premierminister i eksil, Sein Win, under hans nylige besøg i Danmark.

I Folketinget tegner et flertal sig for at arbejde mod import af Burmateak, enten i Danmark eller i EU. Flertallet omfatter Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og det Radikale Venstre.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) ser ligeledes bekymret på skovdriften i Burma: – Der foregår på nuværende tidspunkt en voldsom og ubæredygtig afskovning i Burma. Træ er en af militærregimets hovedindtægtskilder, skrev han i et svar til Folketinget den 9 marts.

Imidlertid har EU i modsætning til USA ikke direkte handelssanktioner mod Burma. Derfor er der ingen hindring for møbelproducenter i at få Burmateak, som de i øvrigt kan hente toldfrit i militærdiktaturet.

Flere oplysninger: Se www.burmateak.dk. Ring til Bjarne Ussing fra Burma-støttegruppen på 22 66 34 95 ([email protected]), eller til sekretær i Burma Komitéen Anette Berentzen på 29 27 23 29 ([email protected]).