Tidl. forbundsformand Anton Johannsen, Lynge, fylder 70 tirsdag den 29. maj.
Vejen har været lang for pølsemageren fra slagteriet i sønderjyske Skærbæk, men han nåede formandsposten i Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (NNF) og blev – og her ligger vort ærinde – formand for Den Danske Burma Komite, som kom til verden i 1992.
Det job krævede sin mand, for Komiteen er oppe mod et styre af sjældent karat.
Som dagens fødselar siger et sted på Komiteens hjemmeside: “Regimet er i særklasse grumt, paranoidt og uden for pædagogisk rækkevidde. Generalerne, deres korporaler og medløbere agerer, som om de eksisterer i en anden virkelighed og på en anden planet”.
Det er naturligvis generalerne i Rangoon, hovedstaden (i hvert fald til for nylig) i det lukkede asiatiske land, han mener. Det land, hvor alt er anderledes, og selv nationens navn – Burma – er forsvundet og erstattet af betegnelsen Myanmar.
Militærjuntaen har nu siddet i samfulde 45 år og skudt ethvert forsøg på en meningsfuld demokratisering til side. Så sent som i Pinsen forlængede styret demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyis husarrest med foreløbigt et år. Suu Kyi, som bl.a. har modtaget Nobels fredspris for sin fredelige kamp for folkestyre, har allerede siddet i husarrest i over 11 1/2 år.
Her i Pinsen var det også 17 år siden Burma sidst oplevede et frit valg. Det vandt Suu Kyi og hendes parti, hvilket generalerne ikke kunne tillade, hvorefter valgresultatet blev annulleret.
Anton Johannsen og hans Burma Komite har uforfærdet kæmpet for forandringer for Burmas 50 millioner indbyggere. Da Johannsen blev formand for Komiteen, fik både Carlsberg og ØK kendskab til ham og hans kontante holdninger: Styrk de demokratiske kræfter, boykot teaktræ fra Burma, drop turisme til landet og begræns samhandelen.
Han har været illegalt i Burma og her med stor respekt mødt sin burmesiske rollemodel, den spinkle, men modige kvinde i husarrest. Han er kort sagt ikke til at lukke munden på. Dette forhold og hans store engagement betød, at han i 1997 fik Nairobi-prisen, som uddeles af u-landsjournalisternes sammenslutning, Nairobi-klubben.
Nok er han gået på pension som forbundsformand, men brænder fortsat for Burmas sag, og han har rodfæstet Komiteen i arbejderbevægelsens store netværk. LO, Landsorganisationen i Danmark, fungerer således som sekretariat.
Komitéens medlemsorganisationer er: ASF Dansk Folkehjælp, Dansk Sygeplejeråd, Det danske Center for Menneskerettigheder, U-landssekretariat, FN-forbundet, Folkekirkens Nødhjælp, HK, 3F, LO, NNF, Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, IWGIA, Regnskovsgruppen Nepenthes og Socialdemokraterne.
Burma Komiteen støtter, oplyser, driver lobbyvirksomhed og projekter – altsammen for den gode sag: At gøre et land frit.