Den danske Burmakomite har offentliggjort en rapport om stigende dansk import af teaktræ fra Burma/Myanmar (www.burmateak.dk), hvori man opfordrer danske forbrugere til at fravælge teak og danske træimportører til at udfase teak fra Burma.
Dalhoff Larsen og Hornemann A/S, DLH. har løbende informeret om sin politik vedr. Burmateak på (www.dlh-group.com). DLH fastlagde i 2002 et loft for de samlede indkøb, som er et fald på 10 procent i forhold til 2001 og dette niveau er overholdt i 2003 og vil blive holdt i 2004, fremgår det af en pressemeddelese fra virksomheden onsdag.
Det hedder videre:
Overholdelsen af niveauet er aftalt med DLHs større aktionærer. Samtidig har DLH haft stigende omsætning med plantageteak, som er et alternativ til Burmateak.
DLH understreger, at man ikke overtræder nogle internationale konventioner ved af indkøbe teak, og teaken eksporteres med alle de fornødne dokumenter.
DLH har ikke ændret sin holdning til Burmateak efter den seneste rapport, og DLH foretrækker stadig dialog fremfor boykot. En generel embargo vil med stor sandsynlighed få utilsigtede virkninger for den fattigste del af befolkningen, hvoraf mange er afhængige af skovsektoren, anføres det.
DLH har ikke set dokumentation for at tvangsarbejde bruges på skovdistrikterne hvor teaken fældes, hvorimod der er dokumentation for tvangsarbejde i forbindelse med militærforlægninger i randområderne af Burma.
Selv om DLH ikke er enig med Burmakomiteen i dens anbefalinger, ser firmaet det som noget positivt, at man på ny sætter problemstillingen til debat med rapporten og med mediernes dækning skaber et bedre grundlag for forbrugernes stillingtagen; for reelt er det forbrugerne som skal beslutte, hvor meget teaktræ som skal importeres til Danmark.
DLHs holdning til Burma er ikke statisk, og firmaet vil vurdere udviklingen i Burma løbende i relation til DLHs indkøb af teak, sammen med sine interessenter.