Burmeser: Der er demokrati i luften

Forfatter billede

Af Eva Højrup og Lisbeth Engbo

I april går burmeserne til valg. Den militærstøttede regering, der kom til i marts 2011, har siden åbnet for demokratiske processer og rakt ud mod oppositionen og Vesten.

Så der er demokrati i luften i det fattige asiatiske land.

Efter 20 års husarrest stiller oppositionslederen, Aung San Suu Kyi op til parlamentet og har adgang til at diskutere menneskerettigheder på TV. Medierne får lov at dække suppleringsvalget den 1. april, og de tør nu åbent kritisere regeringen.

Det er helt nye toner, fortæller Kyaw Myint, der er ansvarlig for flere projekter, som understøtter udviklingen af civilsamfundet I Burma, og en vigtig samarbejdspartner for Folkekirkens Nødhjælp.

Kyaw Myint har netop været i Danmark for at deltage i en CONCORD konference om civilsamfundsorganisationernes rolle i forhold til at styrke udvikling, demokrati og menneskerettigheder.

Åbning efter katastrofe

Han glæder sig åbenlyst over det demokratiske nybrud i sit hjemland. Men hvad er egentlig årsagen til denne pludselig åbning fra de ellers så strenge myndigheders side?

“Personligt tror jeg, at globaliseringen er kraften bag forandringerne. Det startede efter cyklonen Nargis, hvor der blev åbnet op for hjælp udefra. Siden har vi fået flere og flere relationer til resten af verden. Og som land kan vi ikke sætte os selv uden for globaliseringen,” siger Kyaw Myint.

Går efter fredeligt valg

Ved valget i i 1990  vandt Aung San Suu Kyi’s parti 62 procent af stemmerne og 82 procent af pladserne i parlamentet.

Men valget blev annulleret af militæret, da resultatet blev kendt. Aung San Suu Kyi’s overvældende succes var simpelt hen for skræmmende for generalerne, som havde styret siden deres magtgreb i 1962 – altså i år for 50 år siden.

Udlandet reagerede kraftigt efter det annullerede 1990-valg. Burma has siden haft to årtier med boykot og sanktioner fra den vestlige verden.

Ved valget den 1. april i år er det kun 48 af parlamentets i alt 664 pladser, der er på spil. Så selv om  Aung San Suu Kyi vinder alle 48 pladser, er der langt til det absolutte flertal, hun opnåede ved valget i 1990.

Kyaw Myint  mener, at myndighederne går efter et fredeligt og vellykket suppleringsvalg, også selv om det kan ende med, at Aung San Suu Kyi’s parti vinder samtlige pladser i suppleringsvalget.  

“Regeringen har brug for anerkendelse fra det globale samfund. Derfor har den brug for et succesrigt valg,” siger Kyaw Myint.

Oplysning på landet

I Burma har de folkelige organisationer en yderst vigtig rolle at spille netop nu.

Endnu er det kun befolkningen i de store byer, der har opdaget det politiske tøbrud. På landet er der behov for grundig oplysning, for folk tør ikke tro, at de politiske reformer er reelle.

”Et eksempel er en helt ny lov om oprettelse af lokalråd. Og det er lokalråd, der har fået store beføjelser”, fortæller Kyaw Myint.

——————
Eva Højrup er freelance journalist med deltidstilknytning til Folkekirkens Nødhjælp, mens Lisbeth Engbo er organisationens pressechef. Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk